ГоловнаКультура

HBO Max повернув фільм "Віднесені вітром" з доповненням про історичний контекст

Тепер перед показом глядачі можуть подивитися лекцію професора кіно на тему расизму в стрічці.

HBO Max повернув фільм "Віднесені вітром" з доповненням про історичний контекст
Кадр из фильма
Фото: Корреспондент

Стримінговий сервіс HBO Max повернув до показу фільм "Віднесені вітром" з двома додатковими відео, в яких ідеться про історичний контекст стрічки. Про це пише Variety

У першому ролику вчена-кінематографіст Жаклін Стюарт розмірковує, чому цю епічну драму 1939 року слід розглядати в її первісному вигляді, контекстуалізувати й обговорювати. Другий ролик - це відеозапис панельної дискусії "Складна спадщина" "Віднесених вітром", яка пройшла на Фестивалі класичного кіно в квітні 2019 року.

Стюарт заявляє, що фільм є одним з найпопулярніших за весь час. Однак, на її думку, продюсер Девід О. Селзник прекрасно розумів, що темношкірі слухачі були глибоко стурбовані тим, як фільм розглядає тему рабства, і його ставленням до темношкірих персонажів.

За словами Стюарт, поневолені темношкірі люди у "Віднесених вітром" відповідають старим расовим стереотипам, "як слуги, що вирізняються своєю відданістю своїм білим господарям". Вона продовжує: "Фільм розглядає цей світ через призму ностальгії і заперечує жахи рабства, а також спадщину расової нерівності".

"Дивитися "Віднесених вітром" може бути незручно, навіть боляче. Попри це, важливо, щоб класичні голлівудські фільми були доступні нам в їх оригінальному вигляді для перегляду й обговорення", - підсумувала вона.

Нагадаємо, що раніше стримінговий сервіс HBO Max видалив фільм "Віднесені вітром" через расизм. У заяві HBO Max ішлося, що фільм 1939 року був "продуктом свого часу" і зобразив "етнічні та расові забобони", які "були неправильними тоді і неправильні сьогодні". Стрічку обіцяли повернути після доповнення про історичний контекст.

Рішення HBO Max прийняв на тлі найбільших за багато років заворушень, спровокованих загибеллю афроамериканця Джорджа Флойда після затримання поліцейським. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram