ГоловнаКультура

У Празі померла українська скульпторка Марія Леонтович-Лошак

Племінниця автора "Щедрика" померла на 94-му році життя.

У Празі померла українська скульпторка Марія Леонтович-Лошак
Мария Леонтович-Лошак
Фото: ВВС

У столиці Чехії 24 червня на 94-му році життя померла Марія Леонтович-Лошак - відома скульпторка, майстриня декоративного мистецтва, по лінії батька - племінниця українського композитора, автора всесвітньо відомого "Щедрика" Миколи Леонтовича.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Марія Леонтович-Лошак була активним членом української громади. В період комуністичного режиму пережила репресії щодо її сім'ї, зокрема батька Івана Леонтовича (1893-1970) - перекладача, стенографіста Центральної Ради (1918 р.).

У 1952 році вона закінчила Українську студію пластичного мистецтва в Празі, була ученицею відомого скульптора Костя Стаховського, від якого перейняла захоплення анімалістичною пластикою. Навчання продовжила в празькій Академії мистецтв, яку закінчила в 1953 році. Була членом об'єднання чеських образотворчих мистецтв "Манес" і празького об'єднання жінок-художниць "Феміна". Співала в празькому українському хорі святого Володимира.

Твори Марії Леонтович-Лошак експонувалися на багатьох виставках, одну з останніх у присутності авторки відкрили в музеї міста Розтоки у Празі в 2018 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram