ГоловнаКультура

Мінфін запропонував наполовину урізати витрати на культуру

Депутати закликали не знищувати креативну індустрію.

Мінфін запропонував наполовину урізати витрати на культуру
Фото: Ірина Громоцька

Міністерство фінансів готує зміни до державного бюджету на 2020 рік.

За даними голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка, ці пропозиції передбачають різке скорочення витрат на культуру.

"Під приводом боротьби з кризою і під вивіскою «секретно» більш ніж наполовину (!) планують урізати всі витрати на культурні проєкти. Фактично Мінкультури залишають тільки витрати на утримання - тобто зарплату", - написав Ткаченко у фейсбуці.

У заяві комітету, яку він оприлюднив, сказано, що Держкіно можуть урізати фінансування на 750 млн гривень (при загальному бюджеті в 775 млн гривень), Українському культурному фонду - на 500 млн гривень (з 697 млн гривень), Інституту книги - на всі 150 млн гривень.

Також без фінансування залишаться програми розкриття туристичного потенціалу (240 млн гривень), мобільності молоді (500 млн гривень) та інші.

"Такий крок призведе до кризи і стагнації креативних індустрій країни, втрати тисяч робочих місць. Ми розуміємо, що в ситуації з поширенням коронавірусу та необхідністю залучати додаткові кошти для боротьби з ним необхідно переглядати бюджет. Однак будь-які кроки повинні обговорюватися з депутатами профільних комітетів і із залученням представників міністерства. Ми закликаємо Мінфін утриматися від прийняття рішень до проведення консультацій", - сказано в заяві.

Нагадаємо, в січні-лютому надходження до держбюджету України були набагато нижчі за план через падіння сировинного імпорту та сильного курсу гривні. У березні почалася епідемія коронавірусу, в зв'язку з чим весь світ зіштовхнувся з економічною кризою. Виконання бюджету України в таких умовах виглядає нереальним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram