ГоловнаКультура

У Каховці мають намір створити Музей монументальної пропаганди тоталітарного режиму

За весну Інститут нацпам'яті має намір створити концепцію музею і винести її на громадське обговорення.

У Каховці мають намір створити Музей монументальної пропаганди тоталітарного режиму
Фото: Википедия

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович заявив, що на основі пам'ятника "Легендарна тачанка" в Каховці Херсонської області заплановане створення Музею монументальної пропаганди радянського тоталітарного режиму. Зараз відомство визначає склад робочої групи. Про це голова Інституту нацпам'яті заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Усе йде до концепції музею. Звичайно, з великим скрипом, тому що там є частина людей, переважно похилого віку, які дуже ностальгують за Леніним і дуже хвилюються за Фрунзе. Але незважаючи на те, що вони не дуже сприймають, є підтримка ініціативи з боку голови Херсонської ОДА Юрія Гусєва, голови районної адміністрації, мерії, а також активістів", - сказав Дробович.

За його словами, нещодавно Інститут нацпам'яті отримав пропозиції з приводу складу робочої групи, яка повинна розробити цю концепцію. "Я сподіваюся, що за весну ми цю концепцію виробимо і винесемо на громадське обговорення. Якщо узагальнити, то маю стриманий оптимізм у цьому питанні", - додав голова відомства.

Чому ідею такого музею так і не реалізували в Києві? Дробович зазначив, що ключовою проблемою, на його думку, є те, що зник центр ініціативи проєкту.

"Спочатку були активісти, які надихнули і зарядили представників влади, але якоїсь миті центр ініціативи зник, відповідно, багато хто не проти, але немає сили, яка натхненно просувала б це. Інститут готовий стати таким центром, якщо ми побачимо, що в регіоні це не спрацює", - зазначив він.

Дробович підкреслив, що Інститут зацікавлений, щоб передусім такий проєкт був втілений у регіонах, оскільки в Києві і так дуже багато пам'яток. "Якщо ж у регіонах ніхто не буде готовий сприйняти цю ініціативу і поставити її на системний порядок, тоді ми будемо звертатися в Київську адміністрацію, Державне управління справами, ВДНГ, щоб зробити музей там", - додав Дробович.

За його словами, зараз відомство працює над загальною концепцією різних музеїв, таких як музей радянського тоталітарного мистецтва, музей радянської політичної символіки, музей радянського побуту і музею діяльності радянських силових органів.

"Після того будемо бачити, що робити далі, чи віддати це органам місцевого самоврядування, чи просити в міністерства бюджетів на наступний рік для цих музеїв", - додав голова Інституту нацпам'яті.

Нагадаємо, в січні Інститут національної пам'яті вимагав знести в Каховці монумент "Легендарна тачанка", відкритий у жовтні 1967 року в рамках закону про декомунізацію. Однак через пару днів відомство передумало зносити монумент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram