ГоловнаКультура

Премію PinchukArtCentre 2020 отримали Роман Хімей і Ярема Малащук

Спецпризи - у Миколи Карабіновича і Юлі Голуб.

Премію PinchukArtCentre 2020 отримали Роман Хімей і Ярема Малащук
Роман Химей, Ярема Малащук, Прямая трансляция, 2020
Фото: pinchukartcentre.org

Премію PinchukArtCentre для молодих українських художників у 2020 році отримали Роман Хімей і Ярема Малащук за проєкт "Пряма трансляція".

Про це повідомляє видання YourArt.

Художники отримають грошову премію у розмірі 250 тис. грн, виставку у PinchukArtCentre, потрапляння у шортліст Future Generation Art Prize 2021 - міжнародної премії для молодих художників - і участь у виставці цієї премії на Венеційській бієнале 2021 року.

"Пряма трансляція" - візуально бентежна робота. Її хореографія політична, грайлива і поетична. Це складна мережа суміжних зіставлень, які говорять про зміни і переходи, минуле і сьогодення. Вона говорить про важливість історії та пам'яті, але робить це не академічно і не бездушно. Вона пропонує дуже сучасну форму історичної рефлексії, яка є актуальною як для України, так і для широкого світу", - коментує журі свій вибір.

Перший спецприз отримав Микола Карабінович за проєкт "Якомога далі". Другий спецприз - у Юлі Голуб з проєктом "Дивись, у неї борода!". Художники отримають по 60 тис. грн.

Приз глядацьких симпатій і 25 тис. грн отримали Данило Ревковський і Андрій Рачинський за проєкт "Хулігани".

У журі цього року увійшли артдиректор PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф, кураторка Катерина Грегос, старший куратор фонду Картьє Томас Деламарр, кураторка тимчасових виставок у музеї сучасного мистецтва KIASMA і художниця Влада Ралко.

Виставка фіналістів премії триватиме до травня 2020 року. Усього у фінал потрапили проєкти 20 художників і художниць. Через конфлікт інституції з медіаторами двоє учасників відкликали свої проєкти з розгляду журі - Валентина Петрова і Павло Гражданський.

Премію PinchukArtCentre українським художникам вручають що два роки. У 2018 році її лауреаткою стала Анна Звягінцева.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram