ГоловнаКультура

Київрада проголосувала за використання Гостинного двору як установи культури

У будівлі можуть розмістити музей.

Київрада проголосувала за використання Гостинного двору як установи культури
Фото: Мария Лебедева

Депутати Київської міської ради в четвер, 27 лютого, прийняли рішення про гарантії використання Гостинного двору як установи культури.

Як йдеться на сайті Київради, за це проголосували 92 депутати.

У 2017 році Київрада задекларувала бажання прийняти на баланс міста пам'ятки архітектури столиці - Гостинний двір і будинок Сікорського. Також міська влада просила передати в комунальну власність ще два об'єкти: Національний цирк України та спортивний комплекс "Атлет".

У січні 2020 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства попросило міську владу уточнити відомості про цільове використання майна після передачі його в комунальну власність.

"Фактично цим рішенням ми підтверджуємо, що після передачі Гостинного двору і трьох інших будівель у власність міста вони будуть використовуватися для розвитку закладів культури і спорту і не відчужуватися у приватну власність. Міська влада готова реставрувати пам'ятки за рахунок київського бюджету. Але це можливо лише після передачі в комунальну власність. Місто закликало Кабмін прискорити передачу будівель на баланс міста минулого року. Зараз ми знімаємо всі зауваження, тому, сподіваюся, справа піде швидше", - зазначила ініціаторка рішення, депутатка Київради Вікторія Муха.

Нагадаємо, що з 1994 року розташований у центрі Києва Гостинний двір був в оренді "Укрреставрації". За умовами договору, орендар узяв на себе повну відповідальність за збереження пам'ятки архітектури і утримання будівлі в належному санітарному, протипожежному і технічному стані.

Незважаючи на це, регіональне відділення Фонду держмайна Києва неодноразово встановлювало факти істотного порушення орендарем умов договору, зокрема погіршення стану об'єкта оренди, чим створено загрозу руйнування пам'ятки архітектури "Гостинний двір".

У 2011 році в Києві почався активний рух за збереження будівлі. Активісти утворили сквот усередині будівлі, проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість. Через місяці активної діяльності їх побили і вигнали, але активісти через суди домоглися заборони на будівництво.

15 грудня 2015 року "Укрреставрація" погодилася законсервувати будівлю Гостинного двору. 22 грудня 2015 року Кабінет Міністрів підтримав рішення суду про визнання Гостинного двору пам'яткою архітектури.

Зараз власником Гостинного двору формально є Фонд держмайна, але будівля досі фактично перебуває на балансі забудовника.

На будівлю Гостинного двору претендує, зокрема, Музей історії Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram