ГоловнаКультура

Мінкульт визнав незаконним рішення Херсонської міськради про ліквідацію бібліотек

У місті мають намір закрити 5 бібліотек, через що роботу втратять 45 співробітників цих закладів.

Мінкульт визнав незаконним рішення Херсонської міськради про ліквідацію бібліотек
Фото: facebook/Національний університет Києво-Могилянська академія

Міністерство культури молоді та спорту спростувало поширювану в ЗМІ інформацію про ліквідацію комунальних публічних бібліотек для дорослих і дітей у Херсоні.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті міністерства.

Раніше Херсонська міськрада ухвалила рішення про закриття п'яти бібліотек, через що роботу втратять 45 співробітників цих закладів.

Зазначають, що міністерство "вважає такі рішення неприпустимими для країни, де найвищою цінністю є людина та її права. Ще 11.02.2020 року МКМС листом (№ 1834 / 4.10.3) звернулося в Херсонську міську раду із запитом у дводенний термін надіслати вичерпну інформацію щодо роз’яснення чи спростування інформації у ЗМІ, або надання вагомих аргументів стосовно рішень, які ухвалені або можуть бути ухвалені Херсонською міською радою. Станом на 20.02.2020 року жодних пояснень так і не надійшло".

У Мінкульті заявляють, що реалізація такої ініціативи Херсонської міської ради порушує норми чинного законодавства, зокрема, відповідно до статей 15 і 27 Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу", доцільність реорганізації та ліквідації бібліотек, що перебувають у державній або комунальній власності, визначається відповідними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за погодженням з Міністерством культури, молоді і спорту. Також забороняється переміщення бібліотек без надання рівноцінного упорядкованого приміщення для обслуговування користувачів бібліотеки, роботи працівників, зберігання бібліотечних фондів.

Міністерство намагатиметься зупинити протиправні дії місцевих чиновників. Також Мінкульт звертається до громадських організацій, активістів і громадян, чиї права порушені, з проханням стати на захист бібліотекарів і бібліотечної галузі і оскаржити дії Херсонської міської ради, якщо такі будуть здійснені, в судах.

"Бібліотека - єдина організація, яка безкоштовно надає громадянам України доступ до інформації, забезпечуючи їх конституційне право. І громада повинна захищати як своє фундаментальне право на інформацію, так і свій культурний та інтелектуальний простір", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, Мінкульт має намір направити 29 млн гривень на закупівлю книг у бібліотеки. На просування читання закладено 8 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram