ГоловнаКультура

Форум видавців закликав звернути увагу на ситуацію навколо Палацу мистецтв у Львові

Частину Палацу мистецтв здали в оренду власникам нічних і стрип-клубів, розмістивши оголошення в газеті, а не на Prozorro.

Форум видавців закликав звернути увагу на ситуацію навколо Палацу мистецтв у Львові
Фото: zabytki

Львівський форум видавців звернувся до громадськості з метою звернути увагу на ситуацію навколо Палацу мистецтв у Львові, а саме щодо оренди частини його приміщень власниками нічних і стрип-клубів. Про це йдеться в заяві форуму видавців.

Львівський форум видавців сподівається домогтися за допомогою ЗМІ та громадськості скасування рішення управління майном спільної власності Львівської облради про здачу в оренду більш ніж 420 кв. м  Львівського палацу мистецтв (відкритий майданчик перед головним входом) власникам кількох нічних клубів і стрип-барів.

Інформацію про це опублікував ресурс Zaxid.net.

Згідно з розслідуванням, конкурсна комісія Львівської облради, яка є формальним власником Палацу мистецтв, віддала його частину в оренду компанії ТОВ "Львівські події", що була створена менш ніж три місяці тому. При цьому облрада відмовила в оренді іншим компаніям, які пропонували більш вигідні умови.

Переможцем конкурсу визнали компанію з найнижчою пропозицією за ціною оренди (18 тис. гривень на місяць), яка належить власникам нічних клубів Malevich, Rafinad People і стрип-клубу White Rabbit у Львові.

Відзначають, що управління майном спільної власності Львівської облради зробило все можливе, щоб передача в оренду частини Палацу мистецтв пройшла максимально непомітно.

"Передбачене законом оголошення про намір здати комунальне майно в оренду опублікували не в системі Prozorro, де його б побачили всі зацікавлені, а в маловідомому тижневику «За вільну Україну плюс», яке в останні роки виходить тільки у разі потреби оприлюднювати схожі таємні «оголошення»", - сказано в розслідуванні.

Форум видавців, своєю чергою, зазначив, що став першим масовим заходом у Палаці мистецтв після його відкриття в серпні 1996 року і традиційно проходить щороку в цьому приміщенні. На території Палацу мистецтв розміщується головна частина книжкового ярмарку.

Через оренду майданчика перед головним входом гостям і відвідувачам Форуму буде практично неможливо забезпечити безпеку, що є пріоритетом для організаторів.

"У разі виникнення НС ми не зможемо забезпечити належний вхід і вихід людей, особливо в разі оперативної евакуації учасників (3000 осіб) і відвідувачів (10 000 осіб щодня). Також це ускладнює розвантаження/завантаження книг, що спричинить блокування вул. Коперника і створить обмеження для руху транспорту. Крім цього, ми не зможемо забезпечити розміщення пожежної машини і машини швидкої допомоги, що є обов'язковим для заходів такого масштабу", - йдеться в заяві Форуму.

До того ж, це унеможливить забудову виставкових стендів на галереї, забезпечення електропостачання для учасників ярмарку та проведення заходів у дворі Палацу мистецтв, як наслідок - буде менше учасників книжкового ярмарку і виставкової літератури.

При цьому організатори Форуму видавців відзначили, що захід не може переїхати на іншу локацію, оскільки у Львові немає виставкових центрів з відповідною інфраструктурою та зручним під'їздом до локації.

"Єдиним варіантом великої площі залишається стадіон «Арена Львів». Однак слід зауважити, що навіть стадіон не зможе забезпечити всіх інфраструктурних потреб Форуму видавців, оскільки з кожним роком захід набуває масштабності. Також до «Арени Львів» немає прямого транспортного сполучення, а від найближчої зупинки потрібно добиратися пішки 30 хвилин", - відзначили в повідомленні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram