ГоловнаКультура

Київські депутати надали статус ботанічної пам'ятки дереву, біля якого знімався Віктор Цой

Верба росте біля озера Тельбін, їй більш ніж 60 років.

Київські депутати надали статус ботанічної пам'ятки дереву, біля якого знімався Віктор Цой
Фото: КГГА

Депутати Київської міськради підтримали рішення про надання статусу ботанічної пам'ятки вербі біля озера Тельбін у Дніпровському районі, біля якої знімали кадри фільму за участю музиканта Віктора Цоя. Про це повідомив пресцентр КДМА.

"Цьому дереву більш ніж 60 років, верба 18 метрів заввишки, має три стовбури, кожен діаметром понад пів метра. Охоронний статус передбачає заборону на будь-яку забудову, вирубку і навіть санітарні обрізки. Збережемо пам'ять для майбутніх поколінь", - зазначив начальник Управління екології та природних ресурсів Андрій Мальований.

У КМДА нагадали, що в липні 1986 року поблизу верби знімався музикант, лідер групи "Кіно" Віктор Цой у фільмі українського режисера Сергія Лисенка "Кінець канікул". Зйомки проходили через кілька тижнів після Чорнобильської катастрофи.

"Кінець канікул" - це чотири сюжетно пов'язані відео на пісні "Кіно". Саме після фільму Лисенка Цоя запросили знятися в культових кінокартинах "Асса" і "Голка".

Авторами проєкту рішення надати дереву статус ботанічної пам'ятки виступили депутати Київської міськради Андрій Странніков і Віталій Росляков.

"Для жителів Березняків і гостей мікрорайону "Дерево Цоя" - не просто зелені насадження, а своєрідна пам'ятка, історична цінність, яку потрібно зберегти", - зазначив Андрій Странніков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram