ГоловнаКультура

У Києві презентували книгу про кримськотатарський національний рух

Це наукове видання створено на основі даних з архівів комуністичних спецслужб.

У Києві презентували книгу про кримськотатарський національний рух
Фото: Lb.ua

У Києві презентували наукове видання "Кримськотатарський національний рух у 1917-1920 роках за архівами комуністичних спецслужб". Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Книга містить раніше невідому чи малодоступну для широкого загалу і фахівців інформацію про один із ключових періодів в історії кримськотатарського народу - про національний рух у період воєн і революцій 1917-1920 років.

Над формуванням видання працювали науковий співробітник Науково-дослідного інституту українознавства Міносвіти Андрій Іванець і директор Галузевого держархіву СБУ Андрій Когут.

"Ці документи фактично зі справи "Міллі фірка" (політична партія кримських татар)... Ми протягом останніх трьох років говоримо про століття української революції, і нам здалося, що ми незаслужено забуваємо про Крим і про ті процеси, які там відбувалися сто років тому. Говорити про українську революцію, про становлення української незалежної держави на початку 20 століття не можна без того, щоб говорити про історію Криму", - зазначив директор Когут на презентації книги.

Видання складається з двох частин, історичного екскурсу й архівних документів. Також у ньому є документальні чекістські переклади чотирьох протоколів установчих зборів і першого національного парламенту кримських татар Курултаю (грудень 1917 року), які зараз перебувають на території тимчасово окупованого Криму.

Тираж становить 1 тис. примірників. Крім того, всі оприлюднені в книзі документи також є і в електронному форматі.

Нагадаємо, міністр культури Володимир Бородянський повідомляв, що на підтримку кримськотатарського телевізійного мовлення в держбюджеті передбачено 50 мільйонів гривень на 2020 рік. За його словами, підтримка кримськотатарського народу як корінного народу України є для держави одним з найважливіших пріоритетів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram