ГоловнаКультура

Названо культурні столиці Європи 2020 року

Цьогоріч титул належить хорватській Рієці й ірландському Голвею.

Титул "столиць європейської культури" 2020 році Єврокомісія надала хорватському місту Рієка і ірландському Голвей.

Про це повідомляють на сайті Європейської комісії.

"Завдяки своєму титулу столиць європейської культури Рієка і Голвей використають увесь потенціал культури, щоб збагатити наш життєвий досвід і зблизити наші спільноти", - наводять у комюніке слова заступника голови ЄК з просування європейського способу життя Маргарітіса Схінаса.

Фото: globalen.bg

"Ініціатива "столиць європейської культури" об'єднує людей і підкреслює роль культури в просуванні цінностей, на яких побудований наш Європейський Союз: різноманітності, взаємоповаги, терпимості та відкритості", - заявила зі свого боку член ЄК з інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріель.

Рієка є першим містом Хорватії, яке стало європейською культурною столицею. Гасло Рієки як столиці європейської культури - "Порт різноманітності". Програма хорватського міста охоплює сотні проєктів за участю 250 партнерів із 40 країн. Оголошено виставки, фестивалі світової музики і гастрономії, інсталяції сучасного мистецтва на узбережжі. Відкриття святкувань відбудеться 1-2 лютого 2020 року.

Голвей став третім містом Ірландії, удостоєним звання культурної столиці після столиці - Дубліна (1991) і міста Корк (2005 рік). Гасло культурної програми Голвея - "Дозвольте помахом чарівної палички увійти". Вона спрямована на розкриття тем мови, ландшафту і міграції. Передбачено фестиваль світової літератури, сценічну інтерпретацію найдавнішого у світі літературного епосу - шумерських сказань про Гільгамеша. На пляжах Голвея пролунають уривки з "Одіссеї" Гомера. Художні інсталяції будуть присвячені красотам географічної області Коннемара і графства Голвей. Програма "Голвей 2020" також почнеться в лютому.

Фото: puteved.io

У 2019 році столицями європейської культури були Пловдив у Болгарії і Матера в Італії. Після Рієки і Голвея столицями європейської культури у 2021 році стануть Тімішоара (Румунія), Елефсін (Греція) і Нові-Сад (Сербія, країна-кандидат на вступ у ЄС), нагадують у Єврокомісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram