ГоловнаКультура

Мінкульт похвалився поверненням Україні викраденої картини з Іваном Грозним

Посольство України в США відзвітувало про це ще у вересні.

Міністерство культури, молоді та спорту повідомило про "перший подарунок від МКМС у новому році" - повернення Україні незаконно вивезеної під час німецької окупації картини Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною".

Пресслужба Мінкульту заявила, що за сприяння відомства завершився процес повернення картини відомого українського художника, незаконно вивезеної під час окупації нацистами з м. Дніпра (тоді Дніпропетровськ) у 1941-1943 рр.

"Дворічна копітка робота завершилася передачею американським подружжям Трейсі картини в дарунок Україні, яка 2017 року була заявлена на продаж з аукціону Potomack Сompany (Александрія, штат Вірджинія, США). Повернення роботи М. Паніна в Україну - це результат багаторічної спільної роботи і стратегічного партнерства між Україною та США, а також, що не менш важливо, міжнародне визнання втрати культурних цінностей України під час Другої світової війни", - йдеться в повідомленні.

Фото: facebook.com/MKMSUkraine

Про те, що США повернули Україні картину художника Михайла Паніна з Грозним, яка під час Другої світової війни була викрадена з Дніпропетровського художнього музею, посольство США повідомляло ще у вересні 2018-го. Тоді відбулася офіційна церемонія за участю посла України в США Валерія Чалого, керівника офісу ФБР Вашингтона Тіма Данхема, прокурора США в окрузі Колумбія Джессі Лью, заступника помічника Державного секретаря США Джорджа Кента, а також дочки колишніх власників картини Дженні Тінгл.

Нагадаємо, 1962 року картина потрапила до американської пари, яка придбала будинок у місті Ріджфілд у штаті Коннектикут. Колишній власник будинку емігрував у США зі Швейцарії 1946 року. Нові власники виявили документи, згідно з якими продавець під час війни служив у швейцарській армії.

1986 року емігрант зі Швейцарії помер, а через рік будинок знову продали, черговий власник виставив картину Паніна на аукціон. На оголошення звернули увагу в Дніпропетровському художньому музеї і зажадали повернути роботу.

Це не перший випадок повернення культурної спадщини Україні. Так, у квітні 2019 року Німеччина передала Україні історичний документ - грамоту Петра I, також втрачену під час Другої світової війни. Це рукописний пергамент  80 на 58 см у срібно-позолоченій оправі. По поверненню документ доставили в Національний заповідник «Софія Київська».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram