ГоловнаКультура

Створення архіву репресивних органів в Києві обійдеться в 550 млн гривень

Будівлю на Троєщині адаптуватимуть під архів кілька років.

Створення архіву репресивних органів в Києві обійдеться в 550 млн гривень
Здание будущего отраслевого архива
Фото: uinp.gov.ua

Вартість Архіву репресивних органів, який планують створити на Троєщині в Києві, складе 550 млн гривень. Про це розповів директор Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович на пресконференції в понеділок.

"Велика частина в роботі над декомунізацією - це створення Архіву репресивних органів", - зазначив він, розповідаючи про плани УІНП.

У 2020 році на створення архіву з бюджетних коштів буде виділено близько 50 млн гривень, а загальна вартість проекту становить 550 млн гривень.

Директор інституту нагадав, що під створення архіву виділено приміщення Національного банку в районі Троєщини площею 10 000 кв. м, однак з часом його площу розширять до 19 000 кв. м. Інститут нацпам'яті має намір у 2020 році наблизитися до адаптації цього приміщення до потреб архіву, якщо збільшать фінансування. Зоб адаптувати приміщення, знадобиться кілька років.

"Архів стане потужним інтелектуальним центром, у який будуть приїжджати радянологи, учені з усього світу. Це великий 8-поверховий дослідний центр із конференц-залами, дискусійними кімнатами, архівосховищем", - розповів Дробович.

За його словами, це буде найбільший відкритий архів документів репресивних органів у Європі.

Нагадаємо, що в цей архів перевезуть документи 1917-1991 років, які зараз зберігають у Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки, Міністерстві внутрішніх справ, Національній поліції, Національній гвардії, Міністерстві оборони, Державній прикордонній службі, органах прокуратури та судах.

В Україні доступ до архівних матеріалів репресивних органів гарантовано кожному громадянину.

У квітні 2015 року Верховна Рада прийняла Закон "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", згідно з яким вводиться вільний доступ до архівів і передачу їх із відомств силових органів у Галузевий державний архів Української інституту національної пам'яті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram