ГоловнаКультура

Претендент на Шевченківську премію оголосив їй бойкот

"Вважаю за неможливе подальше перебування в списках претендентів".

Претендент на Шевченківську премію оголосив їй бойкот
Фото: facebook.com / Олександр Вакуленко

Письменник Борис Гуменюк, який був висунутий видавництвом "Діпа" на здобуття Шевченківської премії, оголосив їй бойкот.

"Виходячи з ситуації, що склалася нині в Комітеті з присудження премії імені Т.Г.Шевченка та навколо нього, вважаю неможливим своє подальше перебування в списках претендентів на присудження премії 2020 року в номінації «Література» з двотомником «100 новел про війну» і «Вірші з війни». Письмову заяву про зняття своєї кандидатури подам особисто", - написав Гуменюк у фейсбуці.

19 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення письменника Юрія Щербака з посади голови Шевченківського комітету і призначив на неї журналіста, письменника Юрія Макарова. Також він затвердив новий склад Шевченківського комітету, який одразу продовжив терміни висування кандидатур до 15 січня, хоча вони закінчилися ще 31 жовтня.

Нагадаємо, Шевченківська премія - найвища державна нагорода України в галузі культури й мистецтва. Рішення про присудження премії приймає президент України на основі пропозицій Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Розмір Шевченківської премії з 2016 року становить 192 тис. гривень.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram