ГоловнаКультура

Мінкультури представило аналіз ефективності держпідтримки кінематографії

Бородянський заявив, що за попередні 5 років в Україні не побудували системи зобов'язань продюсерів за фінансування фільмів Держкіно.

Мінкультури представило аналіз ефективності держпідтримки кінематографії
Фото: Макс Левин

Сьогодні, 29 листопада, міністр культури, молоді і спорту України Володимир Бородянський представив аналіз ефективності державної підтримки кінематографії. При цьому він заявив, що за минулі п'ять років в Україні не побудували системи зобов'язань продюсерів за фінансування фільмів Держкіно.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На жаль, за ці п'ять років ми не побудували систему зобов'язань продюсерів щодо отриманих грошей. Сьогодні, коли продюсер отримує гроші, у нас немає зобов'язань за кількістю глядачів, за кількістю повернутих коштів і взагалі зобов'язань як таких за кількістю фестивалів чи нагород. Є тільки спільне зобов'язання, щоб фільм вийшов, і навіть ці зобов'язання часто порушувалися", - заявив Бородянський.

За словами його першого заступника Анатолія Максимчука, за п'ять років держава через Держкіно виділила 1,6 млрд грн на 224 фільми (92 продюсери).

На масове було виділено 1,103 млрд грн (67 фільмів), на авторське - 171,3 млн грн (16), на анімацію - 150,8 млн грн (31), неігрове кіно - 115,6 млн грн (74), дебютні - 76,3 млн грн (36).

У топ 5 продюсерів за сумами фінансування і кількістю профінансованих фільмів увійшли: Володимир Філіпов, Андрій Суярко, Алла Овянікова (148,4 млн грн на 15 фільмів); Максим Асадчий (119,1 млн грн на 9 фільмів); Олег Щербина (80,7 млн грн на 10 фільмів); Ігор Савиченко (61,5 млн грн на 16 фільмів); Єгор Олесов, Оксана Мельничук (55,8 млн грн).

Бокс-офіс фільмів, які фінансувало Держкіно, склав 265,5 млн грн. 33,85 млн грн було повернено продюсерами в Держкіно.

У топ 5 фільмів за поверненням фінансування увійшли "Скажене весілля" (Юрій Горбунов), "Я Ти Він Вона" (Володимир Зеленський), "Секс і нічого особистого" (Влад Ряшин), "Незламна" (Єгор Олесов) і "Кіборги" (Іванна Дядюра).

У топ 5 глядацької аудиторії увійшли фільми "Я Ти Він Вона", "Скажене весілля", "Вкрадена принцеса", "Кіборги" і "Секс і нічого особистого".

Зазначають, що 80% глядацької аудиторії зібрали фільми, які отримали тільки 18% від коштів Держкіно.

Цей звіт був сформований станом на 1 жовтня 2019 року. Уся інформація надана Держкіно після попередньої перевірки продюсерами.

Нагадаємо, Кабмін перезапустив конкурс на посаду голови Держкіно. Раніше був перший конкурс, але комісія відхилила всіх кандидатів, у тому числі і Юлію Сінькевич (генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю).

Ексголова Держкіно Пилип Іллєнко назвав увесь процес обрання нового керівника агентства абсурдом.

Представники української кіноіндустрії просили визнати Сінькевич переможницею конкурсу, але в Кабміні відмовилися прислухатися до їхньої думки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram