ГоловнаКультура

На реконструкцію Гостинного двору в Києві потрібно 500 млн гривень

Варто якнайшвидше організувати публічну дискусію і вирішити, яку функцію виконуватиме ця будівля.

На реконструкцію Гостинного двору в Києві потрібно 500 млн гривень
Фото: kiev.segodnya.ua

Фонд державного майна оцінив реконструкцію Гостинного двору, який розташований у Києві на Контрактовій площі, в 500 млн гривень. Про це повідомив голова ФДМ Дмитро Сенниченко на брифінгу про відновлення Гостинного двору.

"За моєю попередньою оцінкою, завершення реконструкції цієї будівлі коштуватиме близько півмільярда гривень. Тобто фінансувати це з бюджету міста Києва, фінансувати це за рахунок інвестора - це треба теж прийняти рішення", - сказав він.

Він також зазначив, що варто якнайшвидше організувати публічну дискусію і вирішити, яку функцію виконуватиме ця будівля. Відштовхуючись від цього, ФДМ передасть її або Києву, або Міністерству культури, молоді та спорту, або Національному університету "Києво-Могилянська академія".

Депутат від Подільського району Ганна Бондар повідомила, що натхненням для реконструкції Гостинного двору може бути Сукенниця в Кракові (будівля в центрі краківської площі Ринок).

Депутат і голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначив, що депутати Ради стежитимуть за процесом реконструкції будівлі.

"Дуже не хотілося б, щоб це був черговий ТРЦ, тому обговорення з приводу того, що тут має бути, звичайно, разом з консервацією і порятунком цієї будівлі, на мою думку, є найголовнішим, а депутати проконтролюють", - сказав він.

ФДМ має намір найближчим часом створити проєкт консервації будівлі та виділити на це відповідні кошти.

Нагадаємо, на будівлю Гостинного двору також претендує Музей історії Києва. Про це LB.ua розповідала заступниця директора музею з наукової роботи Тетяна Люта в матеріалі про переїзд Офісу президента в Український дім.

"У нас є протокол засідання депутатів Київської міської ради, більшість яких підтримують акт передачі Гостинного двору у власність Музею історії міста Києва. Залишилося дочекатися, коли цю будівлю переведуть у комунальну власність", - розповіла вона.

У травні 2018 року Верховний Суд залишив чинною постанову Київського апеляційного господарського суду, згідно з якою будівлю Гостинного двору повернуто в державну власність.

У лютому 2018 року Київський апеляційний господарський суд підтримав принципову позицію прокуратури міста Києва і повернув державі будівлю "Гостинного двору".

У січні 2019 року Фонд держмайна зареєстрував за собою право власності на Гостинний двір.

З 1994 року Гостинний двір перебував в оренді "Укрреставрації". За умовами договору, орендар узяв на себе повну відповідальність за збереження пам'ятки архітектури й утримання будівлі в належному санітарному, протипожежному і технічному стані.

Незважаючи на це, регіональне відділення Фонду держмайна по Києву неодноразово встановлювало факти суттєвого порушення орендарем умов договору, зокрема погіршення стану об'єкта оренди, чим створено загрозу руйнування пам'ятника архітектури "Гостинний двір".

У 2011 році в Києві почався активний рух за збереження будівлі. Активісти утворили сквот усередині будівлі, проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість. Через місяці активної діяльності їх побили і вигнали, але активісти через суди домоглися заборони на будівництво.

15 грудня 2015 року "Укрреставрація" погодилася законсервувати будівлю Гостинного двору. 22 грудня 2015 року Кабінет Міністрів підтримав рішення суду про визнання Гостинного двору пам'яткою архітектури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram