ГоловнаКультура

Кінознавець Любомир Госейко проведе лекції в Києві

У Довженко-Центрі триває освітня програма в рамках виставки про ВУФКУ.

Кінознавець Любомир Госейко проведе лекції в Києві
Фото: Центр Довженко

У Довженко-Центрі почався кінолекторій «Культурфільм. ВУФКУ. Lost&Found", у рамках якого відбудуться чотири лекції відомих кінознавців і покази фільмів 1920-х.

Як повідомляють організатори, в Києві проведуть лекції кінознавець Любомир Госейко, професор Центрально-Європейського університету Оксана Саркісова і композитор Олексій Ретинський.

Госейко розповість про зв'язок українського і французького кіноавангарду і українські фільми в міжнародному прокаті 1920-х. Саркісова прочитає лекцію про тілесні політики і національні ієрархії в радянському кіно 1920-х. Тема лекції Ретинського - інноваційність звукових ефектів у фільмах Дзиґи Вертова.

Після лекцій слухачі зможуть подивитися фільми українського авангарду.

Вхід на лекції - за квитком на виставку.

Програма:

9 листопада, 17:00. Лекція Олексія Ретинського "Симфонія Донбасу" Дзиґи Вертова. Морфологія шуму" і показ цього фільму. Мова лекції - російська з перекладом на українську. Ретинський живе у Відні, народився і навчався в Криму, пише академічну і електроакустичну музику, в тому числі для театру, інсталяцій і перформансів.

15 листопада, 19:00. Лекція Любомира Госейка "Дві вуфківські експериментальні картини у французькому кіноавангарді 1920-х" і показ фільмів Ежена Деслава "Марш машин" (1928) і "Електричні ночі" (1928). Мова лекції - українська.

Госейко - автор монографії "Історія українського кінематографу". Народився і живе у Франції.

16 листопада, 17:00. Лекція Любомира Госейка. "Les Tartares versus "Тарас Трясило" в контексті французького кінопрокату" і показ фільму Петра Чардиніна "Тарас Трясило" (1926).

Виставка "ВУФКУ. Lost&Found" триватиме до 1 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram