ГоловнаКультура

Американська компанія зняла фільм про Івана Дем'янюка, засудженого за поплічництво нацистам

Вихід серіалу "Диявол по сусідству" заплановано на 4 листопада.

Американська компанія Netflix анонсувала вихід документального серіалу про Івана Дем'янюка - українця, якого звинувачували в масових убивствах під час Другої світової війни.

Фото: netflix.com

Про це пише Історична правда.

Стрічка називатиметься "Диявол по сусідству" (Devil Next Door). Її вихід заплановано на 4 листопада.

"Дідуся з Клівленда судять в Ізраїлі, звинувачуючи в тому, що він - сумнозвісний охоронець у нацистському таборі смерті, відомий як Іван Грозний", - такий опис розміщено на сайті.

Дем'янюк народився 1920 року в Україні. За його твердженням, він служив у Червоній армії і 1942 року потрапив до німецького полону. Суд установив, що в таборі він пройшов навчання на наглядача і служив охоронцем у Собіборі на території окупованої Польщі. У жовтні 1943 року Дем'янюка направили в концтабір Флоссенбюрг на кордоні з нинішньою Чехією. Там він пробув охоронцем до 1944 року. Після закінчення війни Дем'янюк жив у різних місцях, поки 1952 року не виїхав у США.

1975 року стало відомо про ймовірну причетність Дем'янюка до нацистських злочинів. 1986 року американська влада здійснила екстрадицію його в Ізраїль, де Дем'янюка засудили до страти за злочини проти людяності. Передбачалося, що саме Дем'янюка запам'ятало багато в'язнів як наглядача-садиста на прізвисько Іван Грозний у концтаборі Треблінка, розташованому на території окупованої Польщі.

1993 року ізраїльський Верховний суд визнав, що Дем'янюк не був наглядачем у концтаборі Треблінка і його відпустили з в'язниці, після чого Дем'янюк повернувся у США. Проте американська влада продовжувала розслідування, і 2002 року суд визнав доведеним, що Дем'янюк під час Другої світової війни служив наглядачем у низці концентраційних таборів, на підставі чого постановив позбавити його громадянства і вислати з країни.

На процесі в Мюнхені суд заслухав свідчення близько 30 свідків звинувачення, 12 із них прибули до Баварії з Нідерландів. Це здебільшого родичі людей, убитих в Собіборі. Рішення було винесено, незважаючи на те, що через майже 70 років після подій, що стали предметом процесу, не залишилося жодного свідка і ніхто не зміг особисто впізнати в Дем'янюку охоронця табору.

Помер Іван Дем'янюк у Німеччині 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram