ГоловнаКультура

У Британії помер радянський дисидент і письменник Буковський

Йому було 76 років.

У Британії помер радянський дисидент і письменник Буковський
Владимир Буковский
Фото: EPA/UPG

У Великобританії помер радянський дисидент і письменник Володимир Буковський. Про це повідомляють на його сайті.

"Володимир Костянтинович Буковський, колись названий The New York Times "героєм майже легендарного масштабу в радянському дисидентському русі», помер від зупинки серця в лікарні Адденбрукс у Кембриджі 27 жовтня 2019 року о 21:46 за гринвіцьким часом. Йому було 76. Останніми роками стан його здоров'я погіршився", - йдеться в повідомленні.

Буковський народився 1942 році в місті Белебей у Башкирії, де його сім'я перебувала в евакуації. Після приїзду в Москву він став активним учасником дисидентського руху - організовував регулярні зібрання молоді біля пам'ятника Маяковському, а також поширював заборонену літературу.

Буковського кілька разів заарештовували і відправляли на примусове лікування. Загалом він провів в ув'язненні 12 років. Буковський здобув популярність як автор документальних викриттів про існування в СРСР так званої "каральної психіатрії" - постановці дисидентам медичних діагнозів за політичними мотивами.

У 1976 році СРСР обміняв Буковського на лідера чилійських комуністів Луїса Корвалана. Після цього він оселився в Кембриджі, де продовжив писати про політичні переслідування в СРСР, а також став одним з організаторів бойкоту на Заході московської Олімпіади 1980 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram