ГоловнаКультура

Лауреатками Букерівської премії-2019 стали дві письменниці

Звання найкращого письменника року розділили канадська письменниця Маргарет Етвуд і британка Бернардін Еваріст.

Лауреатками Букерівської премії-2019 стали дві письменниці
Фото: goodereader.com

Канадська письменниця Маргарет Етвуд знову стала лауреаткою Букерівської премії, але цього разу звання найкращого письменника року вона розділила з британкою Бернардін Еваріст.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Призначення відразу двох лауреатів є порушенням правил присудження Букера, в яких прописано, що премія є неподільною, але журі зізнається, що просто не змогло вибрати найкращий із двох творів.

Ествуд відзначена за роман "Заповіти" (The Testaments), який є сиквелом одного з найвідоміших її творів "Розповідь служниці". У "Заповітах" дія відбувається через 15 років після подій у попередній книзі. Події розгортаються в патріархально-тоталітарній державі Республіка Гілеад, де суворі закони суспільства позбавляють жінок будь-яких прав, залишаючи їм лише функцію народження дітей.

Еваріст нагороджена за роман "Дівчина, жінка, все інше" (Girl, Woman, Other), в якому авторка розповідає історії життя 12 персонажів, більшість з яких - чорношкірі британки. Кожному персонажу присвячено розділ, їх шляхи химерно переплітаються, незважаючи на абсолютно різні біографії і обставини життя.

Авторки розділять головну премію в 50 тисяч фунтів стерлінгів, і обидві увійдуть в історію премії: 79-річна Етвуд - як найстарший лауреат в історії, а Еваріст - як перша чорношкіра письменниця, удостоєна нагороди.

Маргарет Ествуд уже нагороджували Букерівською премією 2000 року за роман "Сліпий убивця", а в шортліст її твори потрапляли регулярно: в 1986, 1989, 1996 і 2003 роках.

Востаннє Букерівську премію ділили два лауреати в 1992 році, після чого правила присудження змінили. З тих пір щороку організатори попереджають журі, що переможець може бути тільки один.

Цього року журі радилося п'ять годин, після чого його голова Пітер Флоренс сказав: "Ми прийняли рішення порушити правила". За його словами, що довше колеги обговорювали два твори, то очевидніше ставало, що перемогти повинні обидва.

Нагадаємо, торік лауреаткою Букерівської премії стала письменниця з Північної Ірландії Анна Бернс. Вона отримала приз за роман "Milkman" ("Молочник").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram