ГоловнаКультура

Українські кінорежисери: "Фінансування проєктів українських авторів має бути у пріоритеті" (лист)

Гільдія режисерів звернулася з листом до Держкіно і Ради щодо державної підтримки кіно.

Українські кінорежисери: "Фінансування проєктів українських авторів має бути у пріоритеті" (лист)
Фото: www.ukrkino.com.ua

Українські кінорежисери закликали Раду з державної підтримки кіно надати фінансування в першу чергу дебютам, українським авторам і проєктам, що запускається в 2019 році.

Про це йдеться в листі, який Гільдія режисерів України направила в Держкіно і в Раду.

Режисери пропонують "своє бачення виходу з кризи, в яку потрапила кіногалузь". "В Україні працює продюсерська модель кіно, при якій державні гроші даються саме продюсерам, навіть якщо кіно - авторське. При цьому, головні досягнення українського кіно пов'язані з продюсерами, - йдеться в документі. - ... Тому ми, українські режисери, просимо Раду при ухваленні рішення про надання держпідтримки проєктам, врахувати наші пропозиції".

Зокрема, режисери пропонують підтримати, в першу чергу, коротко- і повнометражні дебюти, які подолали бар'єр в 35 балів на останньому пітчингу; ко-продукційні проєкти за участю українського режисера і проєкти всіх категорій, які запускаються в 2019 році.

Ко-продукційним проєктам, де режисери заявлені іноземні колеги, автори листа просять надавати підтримку після того, як підтримані будуть проєкти українських режисерів. "Адже мова йде про гроші українських платників податків і державу Україна. Саме тому проєкти українських авторів повинні бути в пріоритеті, а державне фінансування має сприяти, в першу чергу, розвитку вітчизняної кіноіндустрії, яка створює український кінопродукт і надає робочі місця своїм громадянам", - резюмується в листі.

Звернення підписали Віктрія Трофименко, Ірина Цілик, Дмитро Сухолиткий-Собчук, Жанна Максименко-Довгич, Марина Степанська і інші режисери.

Нагадаємо, міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський наполягає на скасуванні результатів 11-го пітчингу, проведеного Держкіно цього літа. Він вважає, що Рада з держпідтримки кінематографії, стверджуючи результати цього пітчингу, перевищила свої повноваження, і закликав членів Ради подати у відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram