ГоловнаКультура

На кінофестивалі "Київський тиждень критики" покажуть класику голлівудського кіно

У ретроспективній програмі - нова монтажна версія "Апокаліпсису сьогодні"

На кінофестивалі "Київський тиждень критики" покажуть класику голлівудського кіно
Фото: facebook.com/kyivcriticsweek

Третій фестиваль "Київський тиждень критики" оголосив тему ретроспективної програми цього року.

Як повідомляють організатори, цього року глядачам на великому екрані покажуть культову класику епохи Нового Голлівуду - фільми Френсіса Форда Копполи, Мартіна Скорсезе і Джорджа Лукаса.

Новий Голлівуд, названий останнім "золотим століттям" американського кіно, виник наприкінці 1960-х на тлі кризи студійної системи, яка роками штовхала американську кіноіндустрію. Його обличчями стали молоді Френсіс Форд Коппола, Мартін Скорсезе, Джордж Лукас, Терренс Малік, Денніс Хоппер.

У програмі ретроспективи:

"Апокаліпсис сьогодні" - епічне полотно про війну у В'єтнамі, натхнене повістю Джозефа Конрада "Серце пітьми". Фільм ледь не вартував Френсісу Форду Копполі кар'єри - але увійшов в історію як видатний зразок кіно. Удостоєний "Золотої пальмової гілки" Каннського кінофестивалю, він до цього дня утримує позицію в верхніх рядках рейтингів кращих фільмів усіх часів. У рамках "Київського тижня критики" "Апокаліпсис сьогодні" покажуть у безпрецедентній для України якості - у реставрованій копії.

"Таксист" Мартіна Скорсезе, названий кінокритиком Роджером Ебертом одним з найсильніших фільмів в історії кінематографа. Головний герой стрічки, ветеран війни у В'єтнамі таксист Тревіс Бікл у виконанні Роберта Де Ніро став натхненням для цілих поколінь антигероїв.

"Керрі" Браяна де Пальми - екранізація однойменного дебютного роману Стівена Кінга. Історія школярки, яка виявила здатності до телекінезу, стала одним з найбільш впливових хорорів в історії жанру.

"Американські графіті" - перший фільм студії Lucasfilm, який досліджує американських підлітків на порозі дорослого життя. Свого часу стрічка була удостоєна п'яти номінацій на премію "Оскар" і премії "Золотий глобус" у категорії "Найкраща комедія чи мюзикл".

"Безтурботний їздець" Денніса Хоппера, удостоєний премії за найкращий дебют на Каннському кінофестивалі. Його головні герої - волелюбні нонконформісти у виконанні самого Хоппера, Пітера Фонди і Джека Ніколсона - стали іконами контркультури і втіленням протесту проти істеблішменту.

"Довге прощання" - одна з ранніх робіт класика американського кіно Роберта Олтмена, єдиного в США володаря головних нагород фестивалів великої трійки: "Золотої пальмової гілки", "Золотого лева" і "Золотого ведмедя". Екранізація однойменного роману Реймонда Чандлера.

Фото: facebook.com/kyivcriticsweek

На фестивалі діє система абонементів, їх вартість за ранньою ціною - 300 (денний) і 450 (повний) гривень. Продаж уже відкрито на сайті фестивалю.

Як і всі покази "Київського тижня критики", сеанси ретроспективи "Новий Голлівуд" представляють критики-куратори фестивалю: Анна Дацюк, Дарія Бадьйор, Сергій Ксаверов і Станіслав Битюцький. Після перегляду глядачів очікує обговорення фільму з кінокритиком. У рамках фестивалю також заплановано програму дискусійних зустрічей.

"Київський тиждень критики" - кінофестиваль, створений для знайомства українських глядачів з кращими новими фільмами, відібраними українськими кінокритиками. У програму фестивалю входять фільми з лайн-апів головних світових кінофестивалів, а також стрічки, які мали значний вплив на історію кіно. Українська та міжнародна програми будуть оголошені на початку жовтня.

3-й фестиваль "Київський тиждень критики" пройде в кінотеатрі "Жовтень" з 24 по 30 жовтня 2019. На відкритті фестивалю відбудеться церемонія нагородження щорічною національною премією кінокритиків "Кіноколо".

Організатор фестивалю - компанія "Артхаус Трафік" за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram