ГоловнаКультура

Рада вирішила направити штрафи за порушення авторських прав на підтримку кіно

У спецфонді держбюджету з'явиться захищена стаття витрат.

Рада вирішила направити штрафи за порушення авторських прав на підтримку кіно
Фото: delo.ua

Верховна Рада в четвер внесла зміни до Бюджетного кодексу, метою яких є збільшення фінансування українського кіно.

За відповідний законопроєкт №1074 у другому читанні проголосували 325 народних депутатів.

Згідно з рішенням Верховної Ради в спеціальному фонді державного бюджету тепер повинні бути передбачені витрати на держпідтримку кінематографії.

Джерелом цих витрат стануть штрафи за порушення авторських і суміжних прав (ст. 176 Кримінального кодексу і ст. 164-17, 164-18 Кодексу про адміністративні правопорушення); плата за видачу державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів; низка інших надходжень, пов'язаних з кіно.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що запропоновані зміни дозволять збільшити кількість фільмів, знятих в Україні; посприяють розвитку інфраструктури для виробництва телевізійних фільмів і серіалів; збільшать кількість робочих місць і надходження до бюджету за рахунок виробництва кінопродукції.

Нагадаємо, в 2018 році українські фільми заробили 198,9 млн грн. Лідером за касовими зборами стала комедія "Божевільне весілля", яка зібрала 54 млн грн. На другому місці - анімація "Вкрадена принцеса" з 36,4 млн грн, на третьому - комедія "Я, Ти, Він, Вона", що зібрала за 2018 рік 16 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram