ГоловнаКультура

У Відні відбудеться виставка українського постмайданного мистецтва

У фокусі проєкту "Між вогнем і вогнем" - новітнє українське мистецтво останніх п'яти років.

У Відні відбудеться виставка українського постмайданного мистецтва
Фото: Украинский институт

З 21 вересня по 8 жовтня у віденській галереї Semperdepot при Австрійській академії відкриється виставка "Між вогнем і вогнем. Українське мистецтво зараз".

Виставка сконцентрується на новітньому українському сучасному мистецтві, створеному за останні п'ять років.

Організатори виставки - Український інститут і Zenko Gallery, куратори - Аліса Ложкіна і Костянтин Акінша.

"В проєкті "Між вогнем і вогнем" ми намагаємося створити простір діалогу, поєднуючи роботи сучасних українських художників, фотографії з молодіжних рейвів, документацію подій Революції Гідності і пам'ятники радянського періоду, які присвячені темі війни, - розповідає співкураторка виставки Аліса Ложкіна. - Саме ця, здавалося б на перший погляд, парадоксальна поліфонія виявилася чи не найбільш відповідним способом ведення розмови про атмосферу в українському сучасному мистецтві і суспільстві загалом".

Назва виставки відсилає до цитати зі збірки Вільяма Блейка, написаної під час Французької революції. "Сучасна Україна, побачена очима молодих художників, буквально опиняється між вогнями, - йдеться в описі виставки. - В широкому сенсі це метафора всіх випробувань, з якими стикається Україна протягом останніх 100 років".

Серед учасників виставки - Вова Воротньов, Марія Куликовська, Саша Курмаз, Ярема Малащук та Роман Хімей, Роман Михайлов, Євген Нікіфоров, Ярослав Солоп, Давид Чичкан, Микита Шаленний, Kinder Album та інші.

У проєкті також покажуть монументальні горельєфи радянського періоду, створені в 1970 році для оформлення ансамблю Монумента бойової слави Збройних сил СРСР у Львові. У 2019 році горельєфи демонтували і передали в колекцію музею "Територія терору" у Львові.

Спеціальною подією відкриття виставки стане демонстрація мультимедійної інсталяції Микити Шаленного "Міст".

Виставка "Між вогнем і вогнем" триватиме до 8 жовтня.

Нагадаємо, в рамках двостороннього року культури України та Австрії 3 жовтня у Відні під відкритим небом пройде великий фестиваль електронної музики та візуального мистецтва "Українська ніч".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram