ГоловнаКультура

У Відні пройде фестиваль української електронної музики та візуального мистецтва

На сцені в музейному кварталі виступлять DZ'OB, ZAVOLOKA і ONUKA.

3 жовтня у Відні під відкритим небом пройде великий фестиваль електронної музики та візуального мистецтва "Українська ніч".

Як повідомляють організатори події, Український інститут, фестиваль пройде в музейному кварталі.

На сцені фестивалю виступлять DZ'OB, ZAVOLOKA і ONUKA, а завершенням фестивалю стане світлове шоу - 3D-мапінг "Discover Ukraine: Bit by Bit", заснований на українських мозаїках 1960-70-х років.

"Українська ніч" пройде в рамках двостороннього року культури Україна-Австрія.

Фото: Український інститут

"Це ключовий і наймасштабніший проєкт року культури Україна-Австрія, - говорить Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту. - Всі складові програми цього мініфестивалю - спроба переосмислити українську культурну традицію від етніки до модернізму, представити її австрійської публіці в актуальному, привабливому вигляді, використовуючи сучасні підходи та технології". Концерт стартує з концерту гурту DZ'OB, який виступить в Австрії вперше. Продовжиться програма виступом експериментального композитора Катерини Заволоки, яка вже кілька років живе і працює в Австрії та Німеччині і давно займається темою подання старовинної української культури через сучасне цифрове мистецтво.

Хедлайнер концерту - ONUKA. Її останній альбом "MOZAЇKA" став зокрема точкою відліку для аудіовізуального шоу, яке покажуть на фестивалі. "Discover Ukraine: Bit by Bit" - перформанс, в рамках якого 100 українських мозаїк з різних міст України оживуть на фасаді Музею Леопольда під музику Ptakh Jung

Серед мозаїк, які покажуть публіці - мозаїчні панно Ади Рибачук і Володимира Мельниченка, "Древо життя" і "Боривітер" Алли Горської, "Нічого кращого немає, як тая мати молодая" Степана Кириченка і Надії Клейн та багато інших.

"Цей проєкт - наш внесок у гостру суспільну дискусію про мистецьку спадщину радянського періоду в Україні, - розповідає Шейко. - Кожна з цих мозаїк - носій і свідок складної історії українського мистецтва: від роботи Кириченка до творів Алли Горської. Будучи безумовно українською, візуальна естетика цих робіт буде близькою і австрійському глядачеві, тому що в публічному просторі Відня є багато схожих за стилем мозаїк".

Нагадаємо, у двох польських та одному австрійському музеї з'явилися аудіогіди українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram