ГоловнаКультура

У Грузії виявили кургани і артефакти, яким п'ять тисяч років

Знайдено потужні кам'яні споруди, які раніше не зустрічалися на Кавказі, ритуальні артефакти, глиняний посуд, кургани і поховання.

Під час археологічного дослідження в південному грузинському селі міжнародна експедиція Національного музею Грузії виявила кургани й артефакти, яким 5 тисяч років. Про це повідомляють «Новости-Грузия».

Фото: Національний музей Грузії

У місцевості, де тривають розкопки, розташовані руїни древнього поселення із системою кам'яних укріплень. На цьому місці вчені зафіксували безперервні сліди життя людини, що належать до раннього періоду бронзового століття, аж до періоду середньовіччя.

Фото: Національний музей Грузії

Археологи виявили масивні кам'яні споруди віком понад 50 століть. Зазначають, що раніше на Кавказі схожа архітектура не зустрічалася.

Фото: Національний музей Грузії

Разом з побутовими предметами знайдено артефакти ритуального характеру, наприклад, верстати із зображенням тварин. У верхніх шарах були глиняний посуд і фігурки тварин, яким десь 43 століття. Імовірно, ці предмети використовували для здійснення ритуалів.

Фото: Національний музей Грузії

Крім того, виявлено поховання і кургани. На думку вчених, знахідки свідчать про важливість древнього поселення для всього регіону.

Дослідження цієї місцевості є багаторічним масштабним проєктом. Експедиція включає польову школу, де археологічну практику щорічно проходять студенти з Грузії і Мельбурнського університету. Крім фахівців із Грузії й Австралії, в роботах беруть участь археологи з Великобританії та Франції.

Нагадаємо, 11 серпня в Полтавській області на розкопках у селі Більськ знайшли золоті прикраси, зброю та інші артефакти скіфського періоду. Унікальність поховання в тому, що його не встигли пошкодити «чорні археологи».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram