ГоловнаКультура

У Львові інвентаризують усі мозаїки

Забудовників зобов'яжуть враховувати наявність мозаїки на будівлях.

У Львові інвентаризують усі мозаїки
Мозаика на Львовском национальном университете ветеринарной медицины и биотехнологий. Исполнители: С. Бабков и А. Ковальчук

Управління охорони історичного середовища інвентаризує всі мозаїки, розташовані на території Львова. Про це повідомляє Львівська міськрада. 

Відповідне рішення виконавчого комітету було погоджено сьогодні, 2 серпня, під час засідання.

За словами керівниці управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, управління має точний перелік мозаїк, які з'явилися до 1939 року. За попередніми підрахунками, у Львові також є 33 мозаїки радянського періоду і 37, створених у 90-х роках. "Мозаїки радянського періоду також мають право бути визнаними художніми творами і, можливо, пам'ятками культури або мистецтва", - додала Онищенко.

Після того як інвентаризують усі мозаїки, їх викладуть на геопорталі Львова, а забудовників зобов'яжуть враховувати наявність мозаїки на будівлях, які вони будуть реконструювати. У той самий час будівлі з мозаїками заборонять зносити і дозволять тільки ремонтувати і реконструювати ті ділянки, де немає мозаїк.

Також управління охорони історичного середовища має намір подати пропозицію до міського бюджету Львова, щоб виступити замовником проведення ремонту мозаїк, які перебувають у незадовільному стані.

Нагадаємо, за останній місяць у Львові сталося два прикрі інциденти зі знищенням мозаїк.

У середині липня протягом будівельних робіт власники магазину "Океан" (вул. Володимира Великого, 26а) зруйнували радянську мозаїку народного художника України Володимира Патика, незважаючи на те, що компанія офіційно обіцяла зберегти її.

А також на території колишнього заводу "Кінескоп" (вул. Героїв УПА, 73) знищили мозаїку, найімовірніше, того самого автора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram