ГоловнаКультура

У Львові під час будівельних робіт зруйнували радянську мозаїку

Забудовник обіцяв цього не робити.

Фото: facebook.com/comfycity.lviv

У Львові під час будівельних робіт власники магазину "Океан" (вулиця Володимира Великого, 26-а) зруйнували радянську мозаїку художника Володимира Патика.

"Компанія, яка будує на місці магазину "Океан", брала офіційне зобов'язання зберегти мозаїку Володимира Патика. Зараз забудовник запевняє, що тільки демонтував її і планує повернути на місце на побудовану стіну. Перевіряємо інформацію. Скажу тільки, що без відновлення мозаїки ніхто нічого там не збудує", - написав з цього приводу мер Львова Андрій Садовий у фейсбуці.

Фото: facebook.com/comfycity.lviv

Фото: facebook.com/comfycity.lviv

Місцеве видання Zaxid.net пише, що будівля магазину і мозаїка на фасаді не мали охоронного статусу, але місто домовилося з власниками будівлі про те, що мозаїку збережуть під час реконструкції.

Вона прикрашала будівлю магазину з моменту будівництва в 1982 році.

Фото: facebook.com/comfycity.lviv

Замовником будівництва на місці магазину "Океан" виступає ТОВ "Компанія Ріел-Естейт Груп" Володимира і Наталії Швед. Видання вказує, що це не перший випадок порушення з боку цієї компанії. У квітні 2018 року комісія Львівської міськради оштрафувала її на 170 тисяч гривень за перепланування пам'ятника архітектури на площі Ринок, 11. Пізніше цю ж фірму штрафували на 17 тисяч гривень за перепланування будинку на площі Ринок, 19.

Нагадаємо, в травні унікальну мозаїку знищили в Прилуках. Цього ж місяця стало відомо про знищення настінних розписів Модеста Сосенка і Юліана Буцманюка в церкві селища Славське.

У березні в Дніпрі знищили скульптуру "Дніпровські хвилі" відомого українського радянського скульптора Ернеста Коткова. Це була абстрактна робота, зроблена з армобетону, мармуру і кольорової смальти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram