ГоловнаКультура

На французькому кінофестивалі La Rochelle проходить ретроспектива Кіри Муратової

Покази ретроспективи супроводжуються аншлагами.

На французькому кінофестивалі La Rochelle проходить ретроспектива Кіри Муратової
Фото: Ukrainian Institute

На французькому міжнародному кінофестивалі La Rochelle проходить ретроспектива Кіри Муратової. Про це повідомляється у "Фейсбук" Українського інституту, за підтримки якого покажуть шість фільмів української кінорежисерки.

Фестиваль La Rochelle проходить з 28 червня по 7 липня. У програмі ретроспективи Кіри Муратової буде показано 6 фільмів Кіри Муратової: "Короткі зустрічі" (1967), "Довгі проводи" (1971), "Астенічний синдром" (1989), "Пізнаючи білий світ" (1978), "Серед сірих каменів" (1983), "Зміна участі"(1987).

Програмна менеджерка Українського інституту Наталія Мовшович стверджує, що покази супроводжуються аншлагами, а інтерес до фільмів зростає. "Очевидно, що її роботи актуальні для сучасного французького глядача; когось приваблює самобутність її кіномови, когось - співзвучність творчих пошуків Муратової та французької Нової хвилі, когось - деконструкція радянської дійсності уявних абсурдистських і сюрреалістичних фільмів Муратової", - сказала вона.

Фото: Ukrainian Institute

Фото: Ukrainian Institute

Відкриття ретроспективи супроводжувалося публічною дискусією про вплив Муратової на світовий кінематограф. У ній взяли участь дослідниця творчості режисерка Євгенія Звонкіна, французький кінокритик Жан-Мішель Фродон і режисер Домініка Кабрера.

Фото: Ukrainian Institute

Крім того, паризька Сінематека анонсувала сезон 2019-2020 років, в рамках якого також відбудуться покази кінострічок Кіри Муратової. Програму оголосять пізніше.

Нагадаємо, з 12 по 21 липня в Україні пройде ювілейний 10-й Міжнародний Одеський кінофестиваль. В цьому році фільм відкриття - "Прекрасна епоха" Ніколя Бедоса. Головні ролі зіграли Даніель Отей, Гійом Кане і Фанні Ардан. Фільм показували поза конкурсом на Каннському кінофестивалі в цьому році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram