ГоловнаКультура

У відкритому доступі з'явився документальний фільм про українців, які пережили полон

Дату Дня Конституції для онлайн-прем'єри творці фільму обрали спеціально.

У відкритому доступі з'явився документальний фільм про українців, які пережили полон
Фото: Стоп-кадр видео

28 червня, у День Конституції у відкритому доступі з'явився фільм "Крихка свобода" режисера Костянтина Кляцкіна ("Крим. Як це було").

Як повідомляють творці фільму, для онлайн-прем'єри спеціально обрали таку дату - з огляду на тематику фільму.

У фільмі розповідається про п'ятьох українців з Луганська, які пережили полон бойовиків.

"У назву фільму "Крихка свобода" ми заклали ідею про те, що базові поняття, які ми вважаємо нормальними та невід'ємними - свобода вибору, висловлювань, фізична свобода - можуть зникнути за один день, - розповідає режисер фільму Костянтин Кляцкін на прес-конференції в українському кризовому медіа-центрі. – Це могло б статися з кожним із нас, якщо б наші міста опинилися в окупації".

Кляцкін - режисер-документаліст, засновник студії DocNoteFilms і учасник проекту BABYLON'13.

Творці фільму зазначають, що фільм розраховано на широку аудиторію - він не містить сцен жорстокості. У фільмі зафіксовано близько 200 місць, де людей утримували, піддавали насильству, примушували працювати, страчували. "Залишається актуальним питання про притягнення до відповідальності людей, які скоювали такі злочини - гучних розслідувань із цього приводу немає", - каже керівник Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Один з героїв фільму, Олександр Ретилов зазначає: "Те, що відбувається по той бік протистояння, нагадує процеси, які відбувалися після Жовтневої революції - коли обвинувальні вироки штампували всім підряд з однією метою - залякати".

"Крихку свободу" презентували близько 10 місяців тому, і відтоді покази відбулися в різних містах України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram