ГоловнаКультура

Нотр-Дам так і не отримав обіцяних мільйонів на реконструкцію

Мільярдери не хочуть переказувати гроші, поки не затвердять фінального плану реконструкції.

Нотр-Дам так і не отримав обіцяних мільйонів на реконструкцію
Фото: EPA/UPG

Пошкоджений пожежею собор Паризької Богоматері так і не отримав ні копійки від французьких меценатів-мільярдерів, які публічно оголосили, що пожертвують сотні мільйонів доларів на відновлення Нотр-Даму. Про це повідомляє Bloomberg.

Представництво собору вважає, що мільярдери не хочуть переказувати гроші, поки не затвердять фінального плану реконструкції.

«Великі інвестори все ще не заплатили ні цента. Перед тим, як переказувати гроші, вони хочуть знати, на що конкретно їх витратять, і переконатися, чи згодні вони (з проектом реставрації). Вони не хочуть просто виплачувати зарплату працівникам», - зазначив голова Нотр-Даму з комунікацій з пресою Андре Фіно.

На цей момент гроші переказали менші донори зі США і  з Франції. Цього місяця вони перекажуть перший приватний платіж на 3,6 млн євро. Ці гроші підуть на зарплати 150 працівників, які готують собор до реставрації. Залишок з виділених коштів представники Нотр-Даму збираються вкласти в початкові етапи відновлювальних робіт.

Готовність пожертвувати 300 мільйонів євро висловили магнати Франсуа-Анрі Піно, Бернар Арно і його сім'я. 200 млн пообіцяла група LVMH (власники Louis Vuitton, Dior, Fendi і інших брендів), а також компанія Bettencourt Schueller, що входить до складу L'Oréal.

Президент спільноти Friends of Notre Dame de Paris Мішель Пікауд (Michel Picaud), який також збирає пожертвування, розповів, що американці дуже щедрі до Нотр-Даму. 90% отриманих організацією пожертвувань надійшло саме від американських донорів.

За оцінками експертів, під час пожежі в Нотр-Даму розплавилося 300 тонн свинцю, з якого зроблено дах собору. Він піднявся в атмосферу у вигляді токсичного пилу. Агентство охорони здоров'я Парижа навіть рекомендувало всім вагітним жінкам і дітям до 7 років, які живуть поблизу собору, здати аналізи крові на вміст свинцю.

Нагадаємо, 15 квітня в результаті пожежі впали шпиль і частина даху собору Паризької Богоматері. Після цього французька влада оголосили збір коштів для відновлення собору. Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв реконструювати Нотр-Дам за п'ять років. Кошти на реконструкцію собору запропонували кілька французьких мільярдерів, в першу добу було задекларовано понад 600 млн євро на відновлення храму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram