ГоловнаКультура

Одеська облрада розгляне питання про дострокове звільнення Олександра Ройтбурда (оновлено) а (доповнено)

Проект рішення на голосування депутатів подав представник "Опозиційного блоку" Віталій Саутенков.

Одеська облрада розгляне питання про дострокове звільнення Олександра Ройтбурда (оновлено)                        а (доповнено)

Одеська обласна рада внесла до порядку денного сесії 19 червня питання про дострокове розірвання контракту з директором Одеського художнього музею Олександром Ройтбурдом.

ОНОВЛЕННЯ, 19:17. Як повідомив в фейсбуці колишній глава Одеської ОДА Максим Степанов, в результаті останнього за сьогоднішній день винесення питання на голосування (четвертого за рахунком) для зняття Ройтбурда з посади не вистачило одного голосу.

За внесення цього питання депутати проголосували з третього разу: перший раз "за" проголосувало 34 людини із 69 присутніх. Пізніше депутати повернули проект рішення на включення до порядку денного і "за" проголосувало 36 осіб. Система зареєструвала це як неприйняття рішення, тому голова облради Урбанський все одно вніс проект рішення до порядку денного.

Проект рішення про звільнення Ройтбурда подав депутат облради з фракції "Опозиційного блоку" Віталій Саутенков, пославшись на норми закону "Про культуру". Цей депутат неодноразово виступав проти призначення художника на пост директора музею, незважаючи на те, що Ройтбурд виграв конкурс, відповідно до закону "Про культуру".

"Для того, щоб розірвати контракт з директором [підвідомчого] музею, потрібно мати на це підстави, - коментує народний депутат Ірина Подоляк, автор норм закону про конкурсний відбір керівників установ культури. - Підстави для розірвання контракту - невиконання цього контракту. Збільшення продажу квитків , ремонт музею такими не є. Це рішення - політичне, це частина реваншу "регіоналів". Це рішення може і повинно бути оскаржене в суді".

Олександр Ройтбурд працює директором ОХМ з березня 2018 року.

ОНОВЛЕННЯ, 14:17. Заступниця голови Одеської ОДА Світлана Шаталова в залі облради озвучила цифри: "У 2016 році Одеський художній музей отримав 551 618 грн коштів за свої квитки і послуги, у 2018 році ця цифра становила - 1 млн 760 тис. 975 грн. Крім того, у 2016 році музей залучив 5200 грн благодійних внесків, а в 2018 році - 331 тис грн. ОХМ бере участь у двох грантових проектах, залучив 600 тис. грн позабюджетних коштів. Музей має програму розвитку, вона стала доповненням до контракту директора, розривати який немає підстав".

Депутат Саутенков, своєю чергою, головною претензією озвучив те, що директор ОХМ Олександр Ройтбурд не пустив депутатську комісію оглянути запасники і не відповідає на депутатські запити. Крім того, його обурив виступ групи "Хаммерман знищує віруси" в залі музею, і той факт, що музей поміняв логотип без узгодження з місцевою владою. "Якщо людина готова відповідати за музей, нехай вона відповідає своєму покликанню, а саме відповідає на запити депутатів", - заявив він.

Голова облради Урбанський подав на голосування ухвалення проекту рішення про звільнення Ройтбурда за основу, але після трьох спроб рішення не було прийнято.

Заступниця директора музею Олександра Ковальчук спростувала звинувачення депутата Саутенка в тому, що в ОХМ нібито не проводилася звірка фондів:

Олександр Ройтбурд працює директором ОХМ з березня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram