ГоловнаКультура

Український драматург Павло Ар'є запідозрив творців серіалу "Чорнобиль" у плагіаті

Монолог літньої жінки на початку четвертої серії дуже схожий на слова героїні з п'єси "На початку і в кінці часів".

Український драматург Павло Ар'є запідозрив творців серіалу "Чорнобиль" у плагіаті
Фото: Кадр из сериала "Чернобыль"

У новому популярному серіалі "Чорнобиль" виробництва HBO український драматург Павло Ар'є зауважив сцену, дуже схожу на фрагмент з його п'єси "На початку і в кінці часів". Такий висновок можна зробити зважаючи на його пост на фейсбуці та коментарі користувачів під ним.

На початку четвертої серії жінка похилого віку говорить про те, чому вона не бажає виїжджати з Чорнобильської зони. Цей монолог дуже подібний на слова героїні Баби Фросі з п'єси "На початку і в кінці часів".

Журналістка Олена Ребрик підкреслила в фейсбуці, що на початку цієї серії монолог героїні абсолютно ідентичний зі словами зі "Сталкера". (Під такою назвою п'єсу Павла Ар'є показують у київському Молодому театрі). Ребрик також зазначила, що "ця сцена і цей монолог - геніальні, це художня квінтесенція нашого болю і однієї окремої лінії".

Автор п'єси Ар'є зазначив, що коли він подивився початок серії, то в нього був шок і підвищився тиск. Він відзначив, що "його просто кинули", при цьому суть справи навіть не в грошах.

П'єса авторства Ар'є "На початку і в кінці часів" розповідає про сім'ю, що живе в Чорнобильській зоні відчуження, де однією з головних героїнь є згадана вище Баба Фрося.

Відзначено, що для написання п'єси автор жив з самоселами Чорнобильської зони, записував їхню живу мову, а також докладно вивчав побут.

Крім київського Молодого театру, п'єсу ставили також у Львівському театрі ім. Лесі Українки.

Нагадаємо, прем'єра серіалу "Чорнобиль" відбулася на HBO 6 травня. Перша серія отримала назву "1:23:45" - точний час вибуху на четвертому енергоблоці. На IMDB серіал отримав 9,5 бала з 10.

Усі п'ять серій були зняті шведським режисером Юханом Ренке, який до цього працював над серіалом Netflix "Родовід", а також "Ходячі мерці" і "У всі тяжкі". Зйомки проходили здебільшого в Литві, але декілька сцен зняли в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram