ГоловнаКультура

У Києві відбудеться опера-антиутопія GAZ за мотивами Леся Курбаса

Перший показ фрагментів опери відбувся в листопаді 2018 року в Мистецькому Арсеналі.

У Києві відбудеться опера-антиутопія GAZ за мотивами Леся Курбаса

11 червня в Києві на сцені Національного театру ім. І. Франка відбудеться українська прем'єра опери-антиутопії GAZ.

Творці з'єднують перформативні практики з досвідом авангардної і електронної музики в жанрі «composed theater».

Джерелом натхнення опери GAZ є постановка "Ґаз" українського театрального режисера-авангардиста Леся Курбаса за однойменним твором німецького письменника експресіоніста Георга Кайзера, реалізована 1923 році в театрі "Березіль".

Дія опери GAZ вибудовується навколо історії про вибух на футуристичній фабриці, яка колись виробляла енергію для всього індустріального суспільства. Центральним художнім образом є препароване піаніно - колишній пульт індустріального гіганта, який поєднує в собі живе і техногенне в одній системі.

Перший показ фрагментів опери GAZ відбувся 11 листопада 2018 року в Мистецькому Арсеналі в рамках виставки “Курбас:Нові світи”.

Режисерка і дослідниця творчої спадщини Леся Курбаса Вірляна Ткач, яка також братиме участь в створенні опери, зазначає, що ця постановка не реконструкція, а зовсім новий твір, натхнений Курбасом.

Оригінальний спектакль "Ґаз" імітував вибух на фабриці через рух акторів і музику.

Відзначається, що опера буде також представлена у вересні Відне на фестивалі MusiktheatertageWIEN в рамках культурного року Україна-Австрія і в 2020 році її покажуть в театрі La Mama (Нью-Йорк).

Нагадаємо, з 17 жовтня по 2 грудня 2018 року в Мистецькому Арсеналі проходила виставка, присвячена життю і творчості великого українського театрального режисера Леся Курбаса "Курбас: Нові світи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram