ГоловнаКультура

Через проект "Стіна" в Луганській області знищили 200 курганів, - чиновник

Українським органам влади запропонували конкретні кроки зі збереження культурної спадщини на окупованих територіях.

Через проект "Стіна" в Луганській області знищили 200 курганів, - чиновник
Проект "Стена", но в Харьковской области
Фото: Крим.Реалії

Експерти в сфері археології та охорони культурної спадщини оприлюднили проект резолюції, в якому містяться рекомендації щодо збереження пам'яток культури на окупованих і прилеглих до них територіях.

Про резолюцію розповіли під час семінару в Археологічному музеї Інституту археології НАН України.

Крім того, на семінарі розповіли про стан культурної спадщини в Криму і на Донбасі.

Так, Ельміра Аблялімова, коордінаторка проектів Кримського інституту стратегічних досліджень, розповіла, що в Криму зараз відбувається "археологічний бум", пов'язаний з будівництвом траси Керч-Севастополь, а будівельні роботи, які проводяться російською владою в Бахчисарайському заповіднику, "не є реставрацією, а нещадною реконструкцією, що нищить комплексність об'єкта, спотворює його естетику і призводить до втрати автентичності пам'ятника культури кримських татар".

За даними Аблялімова, в розкопках брало участь близько 1000 чоловік, які досліджували 600 000 квадратних метрів території і виявили понад 100 важливих культурних об'єктів. З них, за її словами, збережені були тільки три - "не пов`язаних, з історією кримських татар; інші об'єкти були зачищені під будівництво".

Крім того, на територію РФ масово переміщаються музейні предмети з Криму: експонати музею Тавриди, Бахчисарайського комплексу і Ялтинського заповідника відправили на виставку центру Казань-Ермітаж "Золота Орда". На думку Аблялімової, "всі ці факти є послідовними проявами політики Росії, спрямованої на нівелювання кримськотатарського чинника в історії Криму".

У Луганській області руйнуються кургани: про це розповів науковий співробітник Інституту археології Сергій Теліженко. Його доповідь була заснована на персональних дослідженнях, а також фото- та відеоматеріалах з Facebook, YouTube і Google Earth. Кургани і історичні поселення, за словами Теліженка, були зруйновані в резуьтаті дій луганських бойовиків, Збройних сил України, а також місцевих жителів. "Об'єкти руйнуються траншеями, мінуються і просто розчиняються під посіви, - розповів він. - Крім того, матеріали супутникових зйомок дозволяють зробити висновок про значну активізацію нелегальних розкопок".

У результаті будівництва "Стіни" на кордоні України і Росії також руйнуються кургани. За словами заступника завідувача відділу охорони культурної спадщини Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Володимира Виборного, в результаті проекту "Стіна" зруйновано 200 курганів.

За його словами, до будівельних робіт секретного об'єкта не допускають археологів, оскільки ті не мають відповідного допуску, але в той же час до нього залучені приватні організації.

За результатами семінару експерти запропонували українській владі кроки в бік збереження культурної спадщини України на непідконтрольних територіях і тих, що межують з ними . Зокрема, мова йде про необхідність термінового приєднання України до міжнародних конвенцій (Другий протокол Гаазької конвенції 1954 року народження, конвенція УНІДРУА 1998 року, Ніковська конвенція 2017 року), для ратифікації яких необхідно адаптувати законодавство України.

Крім того, згідно з резолюцією, необхідно виділити ресурси на створення переліку культурних об'єктів, що опинилися на окупованих територіях, а також на проведення картографування археологічних об'єктів в привоєнних зонах; слід визначити (або призначити) чиновників, відповідальних за збереження культурної спадщини на конкретних територіях і забезпечити доступ археологів до проекту "Стіна".

Доопрацьовану фінальну версію резолюції незабаром викладуть у вільний доступ, а також відправлять на розгляд у Міністерство культури, Міністерство оборони та інші відомства.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла постанову з рекомендаціями, що складені за підсумками торішніх парламентських слухань "Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram