ГоловнаКультура

Суд повернув Одесі стародавній будинок, побудований на початку XX століття

У будівлі розміщувався банк, який не виконував умови договору і не платив кошти до обласного бюджету за оренду приміщення.

Суд повернув Одесі стародавній будинок, побудований на початку XX століття
Фото: gp.gov.ua

Суд повернув жителям Одеси будівлю-пам'ятник архітектури в центрі міста вартістю майже 360 млн грн. Про це повідомляють у прес-центрі генеральної прокуратури.

Таке рішення прийняв суд за позовом прокуратури Одеської облдержадміністрації в інтересах держави в особі Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини.

Відповідачем виступав банк, який тривалий час не виконував умови договору і не платив кошти до обласного бюджету за оренду приміщення, відтак утворилася значна заборгованість.

У судовому позові прокуратура вимагала розірвати охоронно-орендний договір між управлінням ОДА та банком, а також звільнити і повернути обласній громаді пам'ятник архітектури.

Будинок Одеського товариства взаємного кредиту по вул. Пушкінській, 10 був зведений на початку XX ст. відомим архітектором А. Бернардацці.

Площа будівлі-пам'ятника становить майже 3200 кв. м, а вартість - близько 360 млн грн.

Нині будинок повернули власнику, про що винесено постанову про закінчення виконавчого провадження.

Нагадаємо, в 2018 році Верховний Суд повернув Києву два стародавні будинки на Подолі. Це комплекс будівель на Сагайдачного, 20/2, який було побудовано у другій половині 19 століття, з 1979 року входить до реєстру пам'яток архітектури національного значення.

Відзначають, що в 2008 році Київрада часів Черновецького передала два стародавні будинки приватній фірмі "Аквадон", і повернула їх у власність територіальної громади Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram