ГоловнаКультура

"Золотого лева" Венеціанської бієнале отримав павільйон Литви

Їх проект - оперний перформанс пляжників "Сонце і море (Marina)".

Журі Венеціанської бієнале сучасного мистецтва роздало нагороди кращим національним проектам.

Як повідомляє The Art Newspaper, "Золотого лева" бієнале отримав павільйон Литви, куратором якого виступила Люсія Петроюсті.

У журі увійшли Стефані Рзенталь, директор музею Martin-Gropius-Bau в Берліні, Хамца Уолкер, виконавчий директор Laxart в Лос-Анджелесі, Дефне Айяс з Туреччини, Крістіана Коллу (Італія), Санджунг Кім (Корея).

Павільйон Литви відзначили за "експериментальний дух і несподіване звернення з національною репрезентацією". Проект Литви носить назву "Сонце і море" і являє собою оперний перформанс пляжників, що відбувається на території, все ще належить військовій частині венеціанського Арсеналу. "При цьому робота має в собі гуманістичний меседж, що попереджає про екологічну катастрофу", - зазначає видання.

Литовський павільйон в Венеції
Фото: EPA/UPG
Литовський павільйон в Венеції

Особливої згадки удостоївся павільйон Бельгії, який перебуває в Джардіні. Проект під назвою "Mondo Cane" створили художники Йос де Груйтер і Харальд Тис - це "інсталяція з серії механічних ляльок, заснованих на фольклорних стереотипах, які зображують абсурдне бачення соціальних відносин в епоху популізму".

"Золотого лева" отримав кращий учасник міжнародної виставки американський художник Артур Яфа за фільм "Білий альбом". Куратором виставки, нагадаємо, виступив Ральф Ругофф і темою її стала фраза "Щоб ви жили в цікаві часи".

Україна представила проект "Проліт "Мрії" над садами Джардіні", кураторами виступили художники Відкрита група. Літак "Мрія" мав пролетіти над садами в Венеції і відкинути на них тінь 9 травня. У літаку перебував жорсткий диск з інформацією про тисячі художників, які подали заявки на "участь". У павільйоні, який розташований в Арсеналі, проходить перформанс, на якому розповідають міф про політ літака і всі події навколо нього. Як повідомили художники в прес-релізі, сам проліт не був здійснений.

Венеціанська бієнале офіційно відкрилася 11 травня і триватиме до 24 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram