ГоловнаКультура

Центр Довженка видасть Антологію української кінокритики 1920-х

Антологію в двох томах презентують на Книжковому Арсеналі.

Центр Довженка видасть Антологію української кінокритики 1920-х
Національний центр Олександра Довженко
Фото: www.dovzhenkocentre.org

Національний центр Олександра Довженка готує три видання до прийдешнього Книжкового Арсеналу. Одна з них - Антологія української кінокритики 1920-х років.

Як повідомляють у Центрі, антологія вийде в двох томах: "Том 1. Кіно/Аналіза" і "Том 2. Кіно/Експеримент".

Укладачі антології - співробітники Центру Довженка, кінознавці Станіслав Мензелевський і Олександр Телюк.

Перший том антології буде присвячено українській кінотеорії. "З початком українізації 1923-го гуманітарна дискусія поступово набирала завершених форм і з готовністю охопила тему кіно, - йдеться в анотації до першого тому. - А після заснування наприкінці 1925 року журналу "Кіно" - першого україномовного спеціалізованого кінематографічного видання - коментування і висловлювання про кіно перестали бути справою одинаків-ентузіастів, а дискусія про нього почала ставати системною".

На початок 1930-х, коли процес розвитку перервали, українська кінотеоретична школа вже встигла сформуватися і визначити кілька векторів розвитку.

У другому томі містяться тексти з дискусії про авангардне кіно 1920-х. "Вимушена наздоганяти європейську, українська кінокритика дуже швидко і завжди розбірливо синтезувала стару проблему місця кіно в системі мистецтв і теорії, які були новішими і складнішими, - пишуть укладачі в анотації до книги. - Авангардне кіно займало в цій дискусії особливе місце".

Крім антології, до старту Книжкового Арсеналу Центр Довженка готує до випуску книгу про ВУФКУ, Всеукраїнське фотокіноуправління, що проіснувало з 1922-го по 1930 рік і випустило 140 фільмів, у тому числі ті, що стали класикою кінематографа.

Нагадаємо, літературний фестиваль Книжковий Арсенал пройде з 22 по 26 травня. Цьогоріч КА отримав звання найкращого літературного фестивалю у світі на конкурсі в Лондоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram