ГоловнаКультура

У Національному музеї пройде виставка авангардиста Олександра Богомазова

У музеї покажуть ескізи, картини і теоретичні напрацювання художника.

У Національному музеї пройде виставка авангардиста Олександра Богомазова
Фото: НХМУ

У Національному художньому музеї України відкриється великий виставковий проект, присвячений творчості Олександра Богомазова, представника українського авангарду.

Як повідомляє прес-служба музею, на виставці "Олександр Богомазов. Творча лабораторія" представлять найповнішу версію творчості Богомазова. Роботи, представлені на виставці, привезуть з українських музеїв і приватних колекцій.

Також музей виставить відреставровану картину  "Пилярі" 1927-1929 років, одну з ключових робіт Богомазова. У художника є дві картини в мальовничому циклі - "Робота пилярів", і друга - "Правщики пил" 1927-го - виставлена в основній експозиції музею. "Пилярі" були в напівзруйнованому стані в закритому "спецфонді" музею, її реставрація тривала майже три роки.

Третю картину циклу художник не встиг написати через передчасну смерть, але про неї відомо з численних ескізів, які будуть представлені на виставці.

Богомазов також написав кілька теоретичних робіт: "Живопис і елементи" (1914) і "Думки про мистецтво" (1915-1916). "Короткий, але насичений час практичних і теоретичних досліджень художника втілилося в оригінальному творчому стилі, який визначався "фірмовим" внутрішнім динамізмом різних мальовничих форм", - йдеться в прес-релізі до виставки.

Кураторкою виставки стала Олена Кашуба-Вольвац, завідувач відділу мистецтва XIX-початку XX століття.

Виставка триватиме з 15 травня по 30 червня.

Фото: НХМУ

Нагадаємо, в травні відкриється виставка робіт Олега Голосія, одного з ключових художників українського мистецтва 90-х років ХХ століття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram