ГоловнаКультура

Україна обговорила можливість створення української експозиції в естонському музеї жертв комунізму

Україна готова надати всі необхідні для експозиції матеріали.

Україна обговорила можливість створення української експозиції в естонському музеї жертв комунізму
Владимир Вятрович
Фото: Макс Левин

Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко і голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович обговорили з членом правління Естонського інституту історичної пам'яті Меєлісом Маріпуу питання створення української експозиції в естонському Міжнародному музеї жертв комунізму. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

Міжнародний меморіальний музей пам'яті жертв комунізму збираються відкрити на узбережжі Талліннської затоки, в східній частині Батарейної морської фортеці, де збереглися тюремні камери і кімнати для розстрілів.

Зазначено, що інституція стане першим у світі комплексним музеєм злочинів комуністичних режимів. Новий комплекс об'єднає дослідницький центр, музей і відділ міжнародної інформації.

«Ми дякуємо за ініціативу створити такий музей, щоб весь світ міг побачити правду про комуністичний режим. Це дуже важливо, адже Україна найбільше постраждала, зокрема від сталінських репресій. Їхні наслідки ми продовжуємо відчувати і зараз», - сказав Павло Розенко і запевнив, що Україна надасть усі необхідні для експозиції матеріали.

Нагадаємо, 10 лютого 2018 року директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що за час декомунізації в Україні знесли майже 2,5 тис. пам'ятників, пов'язаних з тоталітарним режимом. Він зазначив, що декомунізацію фактично завершено, зокрема перейменовано майже тисячу населених пунктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram