ГоловнаКультура

У Львові помер відомий історик і дисидент Валентин Мороз

Він пішов з життя у 84 роки.

У Львові помер відомий історик і дисидент Валентин Мороз
Фото: istpravda.com.ua

16 квітня 2019 року у Львові помер український публіцист, дисидент, член об'єднання українських письменників «Слово» Валентин Мороз. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Валентин Мороз пішов з життя у 84 роки.

"16 квітня відійшов у вічність політв'язень, публіцист і історик Валентин Мороз. Громада міста Львова співчуває рідним і близьким", - сказано в повідомленні.

Валентин Мороз народився 15 квітня 1936 року на Волині, закінчив історичний факультет Львівського держуніверситету, працював викладачем у Волинській та в Івано-Франківській областях.

У 1965 році був засуджений на 4 роки тюремного ув'язнення за антирадянську діяльність, а в 1970 році заарештований повторно і за тією самою статтею засуджений на 6 років в'язниці і 5 років поселення.

У 1979 році після 5-місячного голодування Мороза, його і ще чотирьох дисидентів обміняли на двох радянських шпигунів, так він опинився у США, а потім в Канаді, де займався викладацькою та громадською діяльністю.

Валентин Мороз повернувся в Україну у квітні 1990 року. З 1997 року постійно жив у Львові, викладав у Львівському державному університеті фізичної культури.

Мороз є автором низки історичних робіт про Україну. Зокрема, з-під його пера вийшла фундаментальна праця в трьох томах "Україна у ХХ столітті", а також роботи "Націоналізм ХХ століття", "Сталін і колективізація", "Створення ОУН", "Пацифікація в Галичині".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram