ГоловнаКультура

Німеччина передала Україні втрачену під час Другої світової грамоту Петра І

Артефакт планують експонувати в Софії Київській.

Німеччина передала Україні втрачену під час Другої світової грамоту Петра І
Фото: facebook.com/Yevhen.Nyschuk/

Німеччина передала Україні історичний документ - грамоту Петра I, яка була втрачена під час Другої світової війни. Про це повідомив міністр культури Євген Нищук.

"Це дійсно дуже цікавий рукописний пергамент, розміром 80 на 58 см у срібно-позолоченій оправі. Після повернення документ доставили в Національний заповідник "Софія Київська", де дуже скоро ми представимо грамоту до огляду", - написав Нищук на своїй сторінці у facebook.

Артефакт датований 1708 роком. З кінця 1950-х перебував у бібліотеці Інституту східно-європейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгена в Німеччині.

За словами міністра, передавання стало результатом роботи Міжурядової комісії з питань повернення переміщених культурних цінностей під час Другої світової війни, яку очолили перший заступник міністра Світлана Фоменко і посол з особливих доручень МЗС ФРН доктор Міхаель Янсен.

Нагадаємо, раніше через зникнення 10 цінних предметів в Лаврі відкрито кримінальне провадження. Недостачу виявили під час інвентаризації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram