ГоловнаКультура

На Берлінале показали фільм Аґнешки Голланд про Голодомор

Фільм про журналіста Гарета Джонса отримав суперечливі відгуки критиків.

На 69-му Берлінському кінофестивалі відбулася прем'єра нового фільму польської режисерки Аґнешки Голланд "Гарет Джонс", знятого за участю України.

Прем'єра картини відбулася 10 лютого. На червоній доріжці перед прем'єрою режисерка фільму, члени знімальної групи і директор Берлінале Дітер Косслік закликали до звільнення Олега Сенцова.

Знімальна група "Гарета Джонса" на червоній доріжці Берлінале
Фото: EPA/UPG
Знімальна група "Гарета Джонса" на червоній доріжці Берлінале

Фільм "Гарет Джонс" (в міжнародній версії - "Містер Джонс") знятий у ко-продукції Польщі, Великобританії та України. Українська частина фінансування становить 25,6 млн грн із загальним бюджетом 262 млн.

Головну роль - валлійського журналіста Гарета Джонса, який приїхав у СРСР і став свідком Голодомору в Україні, - грає британський актор Джеймс Нортон. Крім того, у фільмі зіграли Ванесса Кірбі і Пітер Сарсгаард.

Джеймс Нортон, Аґнешка Голланд і Пітер Сарсгаард
Фото: EPA/UPG
Джеймс Нортон, Аґнешка Голланд і Пітер Сарсгаард

"Гарет Джонс" бере участь в основному конкурсі Берлінале, претендуючи і на головний приз - "Золотого ведмедя", і на другорядні. Цього року міжнародне журі, яке розподіляє нагороди, очолює Жульєтт Бінош.

Після прем'єри вийшли рецензії на картину: британський критик Пітер Бредшоу з The Guardian поставив фільму чотири зірки з п'яти. "Голланд має реальну історію, яку вона розповідає - історію, якої раніше не розповідали - і одного переконливого персонажа, який її розповість. Це сильний фільм", - пише Бредшоу.

Критик Девід Ерліх з IndieWire пише, що фільм Голланд - "хаотичний" і ставить йому "трійку". Критик Нік Джеймс із сайту BFI проводить паралелі між "Гаретом Джонсом" і класикою радянського кіно, а також "Громадянином Кейном" Орсона Веллса.

У рейтингу журналу Screen фільм Голланд отримав середній бал 1,7.

Фото: Screen

В український прокат картина вийде восени 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram