ГоловнаКультура

Малкович і Стріха заявили, що виходять з українського ПЕН-клубу

Так вони висловили протест проти заяви ПЕН-клубу з приводу інсталяції Спартака Хачанова.

Малкович і Стріха заявили, що виходять з українського ПЕН-клубу
Издатель Иван Малкович
Фото: Катя Куницкая

Поет і видавець Іван Малкович, а також перекладач і вчений Максим Стріха заявили, що виходять з українського ПЕН-клубу на знак протесту проти заяви, оприлюдненої організацією від їхнього імені, але без їхньої згоди. Заяву Малковича і Стріхи опублікувало "Радіо Свобода".

"30 січня від нашого імені було оприлюднено відкрите звернення до міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з вимогою "не допустити виключення Спартака Хачанова з Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури". Таким чином український ПЕН-центр взяв участь у медійному скандалі, який уже використаний в Україні та за її межами з чітко антиукраїнською метою", - сказано в заяві діячів культури.

Малкович і Стріха пишуть, що, на їхню думку, реакція викладача академії Володимира Харченка, "який добровольцем пішов захищати Україну, як і його дочка, яка вивозила поранених і вбитих хлопців з-під Авдіївки", є зрозумілою і передбачуваною.

"Можливо, що В. Харченко справді реагував на цей мистецький вияв неприхованого «ватництва» у «брутальній формі», але засуджувати його за це, як на нас, мають право тільки люди з аналогічним життєвим досвідом", - сказано в заяві.

Автори згадують, що раніше Спартак Хачанов відзначав в інтерв'ю, що очікував відрахування з Академії після попередньої акції "Вишиванка з салом". "Тоді йому не пощастило виїхати за кордон як "гнаному художнику". Зараз же провокація вдалася - і С.Х. із Фінляндії може поливати брудом Україну ще натхненніше", - сказано в заяві.

"Оприлюднена ПЕН-центром заява фактично є спробою політичного тиску на керівництво академії з метою змусити відмовитися від виключення академічно неуспішного і мистецьки вельми контроверсійного студента. ...Далеко не всі пенівці згодні зі змістом згаданої заяви... Тому цю заяву необхідно відкликати, прийнявши іншу, в якій ми повинні категорично засудити будь-які спекуляції і маніпулювання творчістю заради особистих інтересів; будь-які спроби псевдомистецьких провокацій у країні, яка потерпає від нападу агресора, а заодно і будь-які спроби радикальних організацій силою вирішувати конфлікти, які вирішуються тільки здоровим глуздом", - сказано в заяві Малковича і Стріхи.

Нагадаємо, студент четвертого курсу Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Спартак Хачанов створив у стінах академії інсталяцію "Парад членів", яку незабаром знищив один з викладачів НАОМА Володимир Харченко (з 2004 р. працює доцентом кафедри графічного дизайну). На думку викладача ВНЗ, у своїй роботі студент "глумиться над українською армією".

Станом на сьогодні звернення ПЕН-клубу з приводу виключення Спартака Хачанова з НАОМА на сайті ПЕН немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram