ГоловнаКультура

Бієнале сучасного мистецтва Manifesta може пройти в Києві

Організатори розглядають можливість провести бієнале в Києві в 2022 році.

Європейська бієнале сучасного мистецтва Manifesta, яка кожного разу проходить у різних містах, може пройти в Києві.

Про це йдеться на офіційній сторінці Маніфести в фейсбуці.

5 і 6 лютого до Києва приїхала делегація керівників бієнале і провела зустрічі з київською владою, віце-прем'єром з питань європейської інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе, представниками Українського інституту та менеджерами культури.

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що столиця "має всі необхідні умови і ресурси, щоб організувати на найвищому рівні таку велику і престижну міжнародну подію", і гарантував, що КМДА забезпечить умови для роботи команди бієнале, запрошених кураторів і художників під час заходу і підготовчого етапу.

Відзначимо, що підготовчий етап бієнале займає кілька років - команда Маніфести приїжджає в обране місто, проводить дослідження і готує проекти спільно з місцевими галереями, ініціативами та інституціями.

Маніфеста заснована в 1994 році і проводиться що два роки в різних містах Європи, починаючи з Роттердама (офіс бієнале розташований у Нідерландах). У 2006 році Маніфеста на Кіпрі зірвалася через політичну кризу. В 2014 році бієнале відбулася в Санкт-Петербурзі і її організаторів за це жорстко розкритикували - на тлі війни на Донбасі, анексії Криму, трагедії з літаком MH17 і російського законодавства, що дискримінує ЛГБТ.

У 2018 році Маніфеста пройшла в Палермо, в 2020-му пройде в Марселі. Рішення про те, чи відбудеться 14-та Manifesta в 2022 році в Києві, організатори приймуть уже найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram