ГоловнаКультура

Помер син відомого письменника Валентина Катаєва

80-річний Павло Катаєв помер у Тель-Авіві.

Помер син відомого письменника Валентина Катаєва
Павел Катаев
Фото: facebook/Павел Катаев

9 січня в Тель-Авіві (Ізраїль) пішов з життя син відомого письменника Валентина Катаєва - письменник, мемуарист Павло Катаєв. Катаєву-молодшому було 80 років.

Про його смерть повідомив директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд, який близько знав Павла Катаєва.

"Мені пощастило познайомитися і подружитися з ним в його останній приїзд до Одеси. Російська пропаганда тоді волала про фашизм української хунти і натовпи страшних бандерівців, котрі вбивають російськомовних немовлят. Павло і його дружина Марина були в захваті від привітності, відкритості та дружелюбності Одеси. Павло Валентинович не тільки все розумів, але і не боявся про це говорити. Його симпатії завжди були на боці України і її боротьби. Він трепетно ставився до своїх українських коренів, він з гіркотою дивувався, що деякі його старі одеські знайомі виявилися «ватою» і не розумів, як це могло трапитися. Сам він завжди був у правильному таборі", - написав Ройтбурд у фейсбуці.

За його словами, Павло Катаєв до останнього дня зберігав не тільки молодий розум, а й інтерес до життя, політики, літератури та мистецтва.

Павло Катаєв - син уродженця Одеси, відомого письменника Валентина Катаєва ("Біліє парус одинокий", "Хуторок у степу", "Хвилі Чорного моря", "Алмазний мій вінець"), племінник письменника Євгена Петрова ("Дванадцять стільців", "Золоте теля"), двоюрідний брат кінооператора Петра Катаєва та композитора Іллі Катаєва.

Він закінчив факультет журналістики МГУ, працював у низці відомих ЗМІ. Літературну діяльність почав у 1960-х роках. Член Спілки письменників з 1971 року, за радянських часів був відомий переважно як дитячий письменник, зокрема, серед його казок - "Дівчинка і білочка", "Літаючий на бабці". Автор роману "Один в океані", в 2006 році опублікував написану в 2002-му книгу спогадів про батька "Лікар наказав мадеру пити...".

Раніше повідомляли, що 9 січня в Москві помер головний редактор "Газети 2000" Сергій Кичигін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram