ГоловнаКультура

Що дивитись у 2019-му в кіно

Цей рік обіцяє бути багатим на гучні прем’єри – це буде рік блокбастерів, продовження великих кінематографічних саг, переосмислення діснеївського спадку, а також – як і інші роки – часом для експериментів в авторському кіно.

Питання “Що дивитися в кіно?” актуальне завжди, тому цей величезний анонс на рік LB.ua буде оновлювати протягом року після того, як в репертуарі українських дистриб’юторів будуть з'являтись варті уваги стрічки.

Отже, огляд найцікавіших кінопрем’єр 2019 року.

Залишки з 2018-го

Звісно, період десь до початку весни – це час, коли на екрани вийдуть фільми, які в своїх рідних країнах були показані ще в кінці 2018-го. Наприклад, фільми з “оскарівського сезону”, які в Україні виходять якраз під церемонії нагородження, або невдовзі після них.

“Янгол” Луїса Ортеги

Кадр з фільму "Янгол"
Фото: Артхаус Трафік
Кадр з фільму "Янгол"

З 10 січня

Кримінальна драма, заснована на реальних подіях з життя аргентинського “янгола смерті” – серійного вбивці з янгольською зовнішністю. Фільм Ортеги, спродюсований братами Альмодоварами, відібраний до каннського “Особливого погляду” та висунутий Аргентиною на “Оскар”, розповідає про те, як же ж Карлос докотився до такого життя і досі сидить у в’язниці (з 1973 року).

“Марія – королева Шотландії” Джозі Рурк

Фото: IndieWire

З 17 січня

Історія королівського протистояння Єлизавети І та Марії Стюарт. Першу грає Марго Роббі, другу – Сірша Ронан, одні з найталановитіших акторок нового покоління. 

“Догмен” Маттео Гарроне

Кадр з фільму Догмен
Фото: Playlist
Кадр з фільму Догмен

З 17 січня

Фільм, який Італія висунула на “Оскар” цього року, – не потрапив до шорт-ліста так само, як і наш “Донбас”. Щемка історія про власника собачої перукарні, який працює на мафію і намагається протистояти кремезному наркодилеру.

Нагорода Каннського кінофестивалю-2018 за найкращу чоловічу роль для актора Марчелло Фонте.

“Зелена книга” Пітера Фареллі

Кадр з фільму Зелена книга
Фото: Variety
Кадр з фільму Зелена книга

З 24 січня

Один з фаворитів “оскарівського сезону” – володар “Золотого глобусу” в номінації "Найкраща комедія" та призу глядацьких симпатій кінофестивалю в Торонто, нагороди, за якою варто відслідковувати майбутнього переможця на “Оскарах”.

Драма про охоронця (Вігго Мортенсен), який везе відомого піаніста (Махершала Алі) на гастролі. Расистські 1960-ті, зелена книга – список закладів, куди безпечно приходити афроамериканцю. Герой Мортенсена – грубіян, герой Алі – виточена людина мистецтва, але ця подорож має їх зблизити та щось змінити.

“Фаворитка” Йоргоса Лантімоса

Кадр з фільму "Фаворитка"
Фото: The Boston Globe
Кадр з фільму "Фаворитка"

З 31 січня

Ще один фаворит на майбутніх “Оскарах” – трагікомедія про інтриги при дворі королеви Анни, але також і про любов, якої королева прагнула. Монаршу особу грає неперевершена Олівія Колман, інтриганток – Рейчел Вайс та Емма Стоун. Прекрасна робота оператора та неймовірні красномовні чорно-білі костюми.

“Влада” Адама Маккея

Кадр з фільму Влада
Фото: Consequence of Sound
Кадр з фільму Влада

З 21 лютого

Пам’ятаєте складну комедію про фінансову кризу 2008 року, “Гра на пониження”? Її автор Адам Маккей знову вдався до сатири, цього разу політичної, і зняв байопік про Діка Чейні, одіозного американського віце-президента. Його грає Крістіан Бейл (і отримав за цю роль “Золотий глобус”), його дружину – Емі Адамс. 

“Грета” Ніла Джордана

Кадр з фільму "Грета"
Фото: Variety
Кадр з фільму "Грета"

З 21 лютого

Драма про дивний зв’язок між молодою дівчиною, яка приїхала до Нью-Йорка (Хлоя Моріц), та вчителькою фортепіано Гретою (Ізабель Юппер, а хто ж ще).

“Транзит” Крістіана Петцольда

Кадр з фільму "Транзит"
Фото: Variety
Кадр з фільму "Транзит"

З 28 лютого

Учасник Берлінале-2018, новий фільм представника Берлінської школи, Крістіана Петцольда. Екранізація роману Анни Зегерс про Другу світову війну, знята, втім, в світі сьогоднішньому: люди так само тікають від воєн, розлучаються з коханими і роблять складний вибір. Проголошення нової зірки німецького кіно Франца Роговськи, який грає тут головну роль.

“Наркокур’єр” Клінта Іствуда 

Кадр з фільму "Наркокур'єр"
Фото: IMDb
Кадр з фільму "Наркокур'єр"

З 28 лютого

Олдскульний Голлівуд – історія про 90-річного ветерана Корейської війни, який в часи фінансової скрути та розриву стосунків з родиною зважується на те, щоб працювати кур’єром для мексиканського наркокартелю. Головну роль грає сам Іствуд.

“Час розплати” Карін Кусами

Кадр з фільму "Час розплати"
Фото: The Playlist
Кадр з фільму "Час розплати"

З 14 березня 

Драма з Ніколь Кідман в головній ролі (яку номінували на “Золотий глобус” за це) – про детектива поліції Лос-Анджелеса, яка замолоду працювала в банді під прикриттям, а згодом має повернутись до подій минулого та розслідувати їх.

Блокбастери

Минулий рік був перехідним для блокбастерів – окрім “Месників”, нічого великого і величного на екрани не вийшло. “Соло” був провалом і змусив студію Disney переглянути свою стратегію “кожного року – по фільму з всесвіту “Зоряних воєн”, а DC Comics не змогли дострибнути до планки “Диво-жінки”. 2019 має все виправити.

“Скло” М. Найта Шьямалана

Кадр з фільму "Скло"
Фото: B&H
Кадр з фільму "Скло"

З 17 січня

Фільм, в якому зустрінуться герої з фільму “Незламний” (не плутати зі стрічкою про радянську снайперку) та “Спліт” – тобто, антигерой Семюела Л. Джексона (власне, Гласс, тобто “Скло”), герой Брюса Уілліса (той самий незламний) та Джеймса Макевоя (монстр з розщепленням особистості). Всі вони опиняться в одному сюжеті, який, мусимо сподіватись, буде круто змішаний, як це буває у Шьямалана.

“Аліта: Бойовий янгол” Роберта Родрігеса

Кадр з фільму "Аліта: Бойовий янгол"
Фото: Стоп-кадр трейлеру
Кадр з фільму "Аліта: Бойовий янгол"

З 14 лютого

Екранізація манга про Аліту, кіборга, яка втратила тіло і яку повернув до життя доктор Ідо. Все відбувається в постапокаліптичному світі, який створив Роберт Родрігес і який намагався створити Джеймс Кемерон, який потім відволікся на численні “Аватари”.

“Капітан Марвел” Анни Боден та Раяна Флека

З 7 березня

Перший окремий фільм про супергероїню в кіновсесвіті Marvel – Капітана Марвел. Капітан в цій версії – солдат Керол Денверс, яку заносить в інші світи, де вона отримує суперздібності, які використовують для боротьби зі злом. Головну роль грає Брі Ларсон.

“Шазам” Девіда Ф. Сандберга

З 4 квітня

Удар у відповідь від DC Comics – кінокомікс про підлітка, який живе в прийомній родині, але може перетворюватись на дорослого супергероя, лише якщо вигукне слово “Shazam!”. Супергерой комбінує сили шести давніх богів та героїв.

“Хеллбой” Ніла Маршалла

Кадр з фільму "Хеллбой"
Фото: IMDb
Кадр з фільму "Хеллбой"

З 11 квітня

Перезавантаження серії фільмів про ще одного героя з коміксів – Хеллбоя, демона, який працює на урядову організацію з дослідження паранормального. Фільм матиме “дорослий” віковий рейтинг, а отже, все має бути серйозно.

“Месники: Завершення” Ентоні та Джо Руссо

З 25 квітня

Остання частина пригод Месників – групи супергероїв з всесвіту Marvel – Тора, Капітана Америки, Залізної Людини, Чорної Вдови та інших. В попередній частині могутній Танос клацнув пальцями, вбив половину мешканців всіх галактик та пішов у фермери. В цій частині супергерої будуть боротись проти нього далі.

“Джон Уік 3” Чада Стахелскі

Кадр з фільму "Джон Уік 3"
Фото: IMDb
Кадр з фільму "Джон Уік 3"

З 16 травня

Третя частина історії про кілера Джона Уіка (Кіану Рівз), який спочатку мстився за убитого песика, а тепер має вижити в умовах, коли за його смерть конкурентам платять 14 мільонів доларів. 

“Люди Ікс: Темний Фенікс” Саймона Кінберга

З 6 червня

Скучили за супергероями з всесвіту Людей Ікс? Ось вони повертаються і мають зіштовхнутись з тим, як Джин Грей, одна з найсильніших мутантів, починає використовувати свою силу не на благо.

“Люди в чорному: Інтернешнл”

З 13 червня

Ще одне перезавантаження відомої франшизи – цього разу про суперсекретну організацію, яка контролює життя інопланетян на Землі. Агенти у виконанні Тесси Томпсон, Кріса Хемсворта та Ліама Нісона прийшли на заміну агентам Кей та Джей.

“Нові мутанти” Джоша Буна

З 1 серпня

Щоб нікому не здалось, що на екранах мало людей Ікс, ось ще одні: новісінькі, такі, яких ми ще не бачили, але які намагатимуться впоратись зі своїми суперсилами та завоювати аудиторію, яка звикла до старих Росомахи або професора Ксав’є.

“Артеміс Фаул” Кеннета Брани

З 8 серпня

Сімейний пригодницький фільм, поставлений за відомим романом про хлопця з кримінальної династії, який живе в світі, поділеному навпіл: нагорі живуть люди, а під землею – чарівний народ, за рахунок якого родина Фаулів постійно збагачується.

“Воно: частина 2” Андреса Мускьєтті

Фото: IMDb

З 5 вересня

Хоч це й хоррор, але галасу перша частина (яка є також рімейком) наробила чимало, а отже, дуже швидко знімають її продовження. Страшного клоуна знову зіграє Білл Скарсгорд, а компанію йому складуть Джесіка Честейн, Білл Хейдер та Джеймс Макевой.

“Джокер” Тодда Філіпса

Кадр з фільму "Джокер"
Фото: ScienceFiction.com
Кадр з фільму "Джокер"

З 3 жовтня

Найочікуваніший фільм з всесвіту DC Comics – окрема історія про Джокера, відомого злодія, антагоніста Бетмена. Антигероя вже зіграли в кіно Джек Ніколсон, Хіт Леджер та Джаред Лето. На черзі Хоакін Фенікс.

“Термінатор” Тіма Міллера 

Промо-кадр з "Термінатора"
Фото: IMDb
Промо-кадр з "Термінатора"

З 31 жовтня

Насправді у нового фільму про термінаторів немає ще офіційної назви, але відомо, що в ньому знову зіграють Арнольд Шварценеггер та Лінда Гамільтон, а також Макензі Девіс.

“Рембо 5: Остання кров” Адріана Грюнберга

З 21 листопада

Ми не впевнені, чи зараховувати фільм до блокбастерів, втім не включити новий фільм про Рембо у нас не вийшло. За сюжетом, герой Сільвестра Сталлоне рятує дівчину, яку вкрали члени мексиканського картелю.

“Зоряні війни: Епізод 9” Джей Джей Абрамса

З 19 грудня

Поки що деталей про сюжет нового епізода “Зоряних воєн” не розголошують, втім, відомо, що дія відбуватиметься за рік після подій “Останніх джедаїв” і що там буде Генерал Лея Органа. 

Анімація, або те, що колись нею було

Рімейки – тренд в Голлівуді не новий, але нещодавно з'явився його підвид – перезнімати анімаційні фільми “Золотого віку” Діснея або ж “діснеївського ренесансу” – періоду з 1989 по 1999 роки, коли студія відновила свій суперстатус та випустила знайомі багатьом фільми “Король Лев”, “Русалонька”, “Алладін” та інші. 

“Lego Фільм 2” Майкла Мітчелла та Тріши Гам

З 7 лютого

Продовження успішної серії фільмів, де головні герої – фігурки з конструкторів Lego, які не лише рятують свій крихкий світ, але й влучно обстьобують поп-культуру.

“Дамбо” Тіма Бертона

З 28 березня

Перший з ігрових рімейків культових мультиків – про циркового слона, який вміє літати. Актуально на тлі української дискусії про використання в циркових виставах тварин та жорстокого з ними поводження. В головних ролях – Колін Фарелл, Майкл Кітон, Єва Грін та Денні Де Віто.

“Аладдін” Гая Річі

З 23 травня

Ще один live-action рімейк: замість Робіна Уільямса Джина грає Уілл Сміт, замість мальованої Аграби – антураж дивного телемюзикла (принаймні все так виглядає з перших опублікованих кадрів). А колись Гай Річі знімав веселі бойовики про англійських гопників.

“Історія іграшок 4” Джоша Кулі

З 20 червня

Тут все ясно – запасаємось носовичками. Іграшки переходять від дорослих до дітей, ті розбавляють їхню усталену компанію новими іграшками, що змушує улюблених героїв переосмислити себе і все таке.

“Король Лев” Джона Фавро

З 18 липня

Носовички далеко не ховаємо – на черзі рімейк одного з найвідоміших (і найкращих )анімаційних фільмів студії Disney, де роль Сімби озвучив Дональд Гловер (ми цього, правда, поки що навряд чи почуємо).

“Шпигуни під прикриттям” Троя Квона

З 29 серпня

Сімейна анімація про важку долю супершпигуна Ленса Стерлінга та його помічника, вченого Уолтера, та складнощі їхньої роботи в команді.

“Крижане серце 2” Кріса Бака та Дженніфер Лі 

З 28 листопада

Продовження історії про снігову королеву Ельзу та її сестри Анни. Батьки в усьому світі готуються до того, що їхні діти знову співатимусь надокучливу пісню з цього фільму по 300 разів підряд.

Велике авторське кіно

Поділ на мейнстрім та артхаус, мас-кінематограф та авторське кіно є подекуди умовним, проте ясно, що є драматичні фільми, які покладаються на міць великого авторського кіно та сподівання продюсерів, що вони якщо не окупляться в прокаті, то принаймні назбирають нагород – або на фестивалях, або на наступних “Оскарах”. (Чому авторське кіно тут “велике”? Бо “маленьке” – незалежні фільми або ж суперартхаус з каннського “Тижня критики” – до українського кінопрокату, переважно, не доходить).

“На висоті” Клер Дені

Кадр з фільму На висоті
Фото: Variety
Кадр з фільму На висоті

Дата прокату невідома

Космічна драма про експеримент над довічно ув’язненими. Жюльєтт Бінош – дослідниця фертильності, Роберт Паттінсон – відлюдькуватий член екіпажу, який до досліджень ніяк долучатись не хоче. Світова прем’єра фільму відбулась ще в 2018-му, але найбільшого розголосу він набуде саме 2019-го, коли вийде в прокат в Штатах.

“Ми” Джордана Піла

З 14 березня

Хоррор від автора “Пастки” – про родину, яка приїхала у відпуску, де зустрічає власних моторошних двійників, які намагаються їх вбити.

“До зірок” Джеймса Грея

Кадр з фільму "До зірок"
Фото: IMDb
Кадр з фільму "До зірок"

З 23 травня

Ще одна космічна драма – цього разу від Джеймса Грея, який починав як автор маленьких фільмів про родини емігрантів та продовжив оперою (яка не була оперою) та великим фільмом про дослідження Амазонії. “До зірок” розповідає історію астронавта (Бред Пітт), який вирушає по слідах свого батька (Томмі Лі Джонс), дослідника позаземних цивілізацій, чия місія зазнала поразки.

“Рокетмен” Декстера Флетчера

З 6 червня

“Богемська рапсодія” йде в українському прокаті більше двох місяців і має успіх в світі (тільки не серед критиків). По слідах цього успіху йде фільм про Елтона Джона, де головну роль сіграє Тарон Еджертон.

“Форд проти Феррарі” Джеймса Менголда

З 27 червня

Біографічна драма про американських інженерів заводу Форда, які намагаються сконструювати конкурента Феррарі.

“Одного разу в Голлівуді” Квентіна Тарантіно

Фото зі зйомок "Одного разу в Голлівуді"
Фото: IMDb
Фото зі зйомок "Одного разу в Голлівуді"

З 8 серпня

Довгоочікуваний фільм з суперзірковим складом: Бред Пітт, Леонардо Ді Капріо, Марго Роббі, Аль Пачіно та інші. В центрі сюжету – актор, чия кар'єра майже завершилась, та його дублер, які прагнуть слави в Голлівуді в розпал 1969 року, року, який затьмарили злочини банди Чарльза Менсона.

“Жінка у вікні” Джо Райта

З 10 жовтня

Трилер за романом Ей Джей Фінн з хічкоківським сюжетом: дитячий психолог, яка страждає на агорафобію, стає свідком злочину, коли підглядає за своїми сусідами. В головних ролях Емі Адамс, Джуліанна Мур, Гері Олдмен. 

“Щиголь” Джона Краулі

З 10 жовтня

Екранізація відомого однойменного роману Донни Тарт з Енселом Елгортом та Сарою Полсон в головних ролях.

Варто чекати:

Аль Пачіно та Роберт Де Ніро на зйомках "Ірландця"
Фото: IMDb
Аль Пачіно та Роберт Де Ніро на зйомках "Ірландця"

Не у всіх довгоочікуваних фільмів, які виходять 2019-го, є український дистриб'ютор та дата виходу в прокат. Втім, їх список ми все одно наведемо і будемо оновлювати, коли дізнаватимемось нові деталі про те, коли український глядач зможе їх побачити.

“Ірландець” Мартіна Скорсезе – новий фільм від метра американського кіно, знятий для Netflix (втім, можливо, він все ж таки опиниться в широкому світовому прокаті). В головних ролях – Роберт Де Ніро, Аль Пачіно та Джо Пеші.

“Джоджо Реббіт” Тайки Вайтіті – комедія про Гітлера. Несправжнього, уявного друга головного героя. 

“Knives Out” Райана Джонсона – детектив а-ля Агата Крісті з Деніелом Крейгом, Крісом Евансом, Джеймі Лі Кертіс та Майкло Шенноном.

“Маяк” Роберта Еггерса – другий фільм режисера, який заявив про себе яскравим дебютом, хоррором на тлі 17 століття, “Відьмою”. В “Маяці” грають Віллем Дефо та Роберт Паттінсон, а сам фільм знятий на 35-міліметрову плівку.

“Маленькі жінки” Грети Гервіг – восьма адаптація роману Луїзи Мей Елкотт, але з Меріл Стріп, Сіршею Ронан, Тімоті Шаламе, Лорою Дерн, Еммою Уотсон та іншими. 

“Бенедетта” Пола Верхувена – драма про монахиню, яка закохується в жінку. 

“Пральня-автомат” (англійською – The Laundromat) Стівена Содерберга – режисер вийшов з пенсії і продовжує дивувати своєю невтомністю. Наразі – драма про журналістське розслідування “панамських паперів” про відмивання грошей.

“Мертві не вмирають” Джима Джармуша – комедія про зомбі з Адамом Драйвером, Біллом Мюрреєм та Тільдою Суінтон.

“Куди ти підеш, Бернадетт?” Річарда Лінклейтера – драма про мати сімейства (Кейт Бланшетт), яка зникає перед початком родинної подорожі до Антарктики.

“Зомбіленд 2” Рубена Фляйшера – друга частина інструкції з того, як себе поводити, якщо почався зомбі-апокаліпсис.

“Біль та слава” Педро Альмодовара – автобіографічний фільм з Антоніо Бандерасом та Пенелопою Крус.

Українське кіно

Варто було б українські фільми розписати у відповідні категорії – блокбастери, авторське кіно і так далі, проте ми вирішили виділити їх в окрему категорію, щоб було легше шукати. Нагадаємо, що тут не всі фільми, але, на нашу думку, найцікавіші або найважливіші.

“Крути 1918” Олексія Шапарєва

Кадр з фільму "Крути 1918"
Фото: B&H
Кадр з фільму "Крути 1918"

З 7 лютого

Фільм, який вже якимось чином подивився президент Петро Порошенко та включив до свого списку топ-7 українських фільмів 2018 року. Драма про одну з ключових подій української історії ХХ століття, але знята режисером поганої спортивної драми. Втім, може, щось з того й вийде.

“Ефір” Кшиштофа Зануссі

З 21 лютого

Це польсько-українська ко-продукція (не остання, що вийде цього року) – власна версія “Фауста”, як зізнається режисер. Дія відбувається на кордоні між Україною та Австро-Угорською імперією, головний герой – військовий лікар, який ставить експерименти на людях. 

“Гулулка Ксеня” Олени Дем’яненко

З 7 березня

Мюзикл, на створення якого надихнула однойменна відома пісня. За сюжетом, американець українського походження Яро приїздить із США до України шукати наречену, бо так наказав батько.

“Поліна” Оліаса Барко

Фото зі зйомок фільму "Поліна"
Фото: film.ua
Фото зі зйомок фільму "Поліна"
З 27 червня

Довгоочікуване фентезі про 11-річну дівчинку Поліну, яка потрапляє до казкового світу.

“Захар Беркут” Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна

З 10 жовтня

Англомовна екранізація однойменної повісті Івана Франка.

“Гарет Джонс” Агнешки Холланд

Кадр з фільму "Гарет Джонс"
Фото: Радіо Свобода
Кадр з фільму "Гарет Джонс"

З 28 листопада

Історична драма (знята в копродукції Польщі, України та Великобританії) про валлійського журналіста Гарета Джонса, який розслідував події Голодомору та вперше розповів про нього в західній пресі. Головну роль грає Джеймс Нортон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram