ГоловнаКультура

Президентом Українського ПЕН став Андрій Курков

Письменник очолюватиме організацію два роки.

Президентом Українського ПЕН став Андрій Курков
Фото: Ольга Кутишенко

Члени Українського ПЕН вибрали нового президента організації.

Як повідомляють на сайті ПЕН, ним став Андрій Курков, який очолюватиме його впродовж двох років.

Андрій Курков - письменник, автор сценаріїв. Автор романів і повістей "Бікфордів світ" (1993), "Приятель небіжчика" (1995), "Пікнік на льоду" (1996), "Остання любов президента" (2004), "Нічний молочник" (2007), "Львівська гастроль Джимі Хендрікса" (2012), "Щоденники Майдану" (2015), "Сірі бджоли" (2018). Книги Куркова перекладені на 40 мов світу.

Попереднім президентом Українського ПЕН був Микола Рябчук, який очолював організацію чотири роки і тепер став її Почесним президентом.

Також на зборах членів Українського ПЕН вибрали двох віце-президентів - Олю Гнатюк і Тетяну Терен. Членами нової Виконавчої ради стали Олена Стяжкіна, Леонід Фінберг, Євген Захаров, Лариса Денисенко та Остап Сливинський.

Український ПЕН - один із 144 автономних національних ПЕН-центрів. ПЕН-клуб заснували в 1921 році за ініціативою письменників Кетрін Емі Доусон-Скотт і Джона Голсуорсі. Завдання організації - відстоювати право авторів на свободу слова, сприяти співпраці інтелектуалів з різних країн, а також підтримувати розвиток літератури і промоутувати читання. Українська організація ПЕН була заснована в 1989 році. Під егідою Українського ПЕН вручають премії імені Стуса та імені Шевельова. Зараз Український ПЕН, з-поміж іншого, займається поширенням інформації про Олега Сенцова, організовує акції на його підтримку.

Усього до української організації належать 90 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram