ГоловнаКультура

Фільм Саніна і Харріса про Донбас потрапив у лонг-ліст "Оскара"

Фільм про Революцію гідності цього року вийшов в американський прокат.

Фільм Саніна і Харріса про Донбас потрапив у лонг-ліст "Оскара"
Фото: oscar.go.com

Документальна стрічка про Революцію гідності та російську агресію в Криму та на Донбасі "Переломний момент" увійшла в лонг-ліст претендентів на найкращий документальний фільм премії "Оскар".

Шорт-ліст з 15 фільмів буде оголошено 17 грудня.

Українська прем'єра фільму на провідних телеканалах країни відбулася в лютому 2017 року, до річниці пам'яті Небесної сотні. Автори фільму - Марк Джонатан Харріс, номінант на Еммі, почесний професор Школи кінематографічних мистецтв Університету Південної Каліфорнії, і український режисер Олесь Санін.

Стрічка про боротьбу українців за свободу отримала численні нагороди на кінофестивалях у США та Канаді. А в березні цього року "Переломний момент" вийшов в американський прокат. Фільм демонструвався в кінотеатрах Нью-Йорка, Чикаго, Лос-Анджелеса й інших міст. За підсумками цього прокату, фільм Олеся Саніна отримав 100% позитивний рейтинг за оцінками авторитетних кінокритиків, зібраних на популярному сайті Rotten Tomatoes.

Схвальні рецензії на "Переломний момент" написали провідні американські видання - New York Times, Los Angeles Times, Variety, Hollywood Reporter. ЗМІ підкреслюють актуальність українського досвіду для Америки після обрання Трампа і російського впливу на інформаційний простір:

"Фільм Марка Джонатана Харріса і Олеся Саніна пропонує яскраву і наочну документацію боротьби за демократію, що ще рік тому була б не такою важливою для американської аудиторії, як сьогодні - коли ми і самі зіткнулися з Кремлівським агітпропом і брехнею", - пише The Village Voice.

Фільм охоплює період 2013-2016 років. У фільмі зібрані кіносвідчення політичних, кримінальних, військових злочинів і терактів на території України. За час роботи над фільмом було записано 86 інтерв'ю з учасниками подій на Майдані та сході України і знято майже 600 годин робочого кіноматеріалу.

Нагадаємо, фільм "Донбас" Сергія Лозниці в цьому році пройшов кваліфікацію на "Оскар" у номінації фільмів іноземною мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram