ГоловнаКультура

На кінофестивалі в Коттбусі переміг фільм "Айка" Сергія Дворцевого

Фестиваль спеціалізується на східноєвропейському кінематографі.

На кінофестивалі в Коттбусі переміг фільм "Айка" Сергія Дворцевого
Кадр из фильма "Айка"

У суботу ввечері завершився 28-й кінофестиваль у Коттбусі (Німеччина).

Фестиваль, чиїм профілем є східноєвропейське кіно, оголосив переможців, повідомляє кореспондент LB.ua.

Головний приз фестивалю в основному конкурсі (статуетка і грошовий приз у розмірі 25 000 євро) отримала картина "Айка" режисера Сергія Дворцевого. Драма про мігрантку з Казахстану, яка намагається вижити в Москві, також брала участь в основному конкурсі Каннського кінофестивалю, де отримала нагороду за кращу жіночу роль для актриси Самал Еслямової.

Фільм також відзначено екуменічним журі кінофестивалю.

Фото: LB.ua

Приз за кращу режисуру пішов російському режисерові Івану Твердовському за його фільм "Підкинуті".

Кращою актрисою основного конкурсу стала Мартіна Апостолова за роль в "Ірині", болгарській картині режисерки Надії Косевої. Обидві роботи - дебютні. Косева також була відзначена в Коттбусі за кращий дебют.

Кращий актор - Реймі Сагор за роль у фільмі "Візьми або залиш" естонської режисерки Ліни Тришкіної-Ванхатало.

Диплом ФІПРЕССІ отримав фільм "Вантаж" Огнєна Главоніча. Цей же фільм був відзначено спеціальною згадкою основного журі.

Відзначимо, що в конкурсі короткометражних фільмів цього року брали участь дві українські роботи - "Int. Kitchen. Night" Аркадія Непиталюка і "Mia Donna" Павла Острікова. Переможцем в цьому конкурсі став фільм "Різдвяний подарунок" Богдана Муресану (Румунія).

Поза конкурсом відбулася програма українських фільмів Close Up UA, де показали блок українського короткого метра і кілька повнометражних фільмів - "Кіборги", "Червоний", "Війна химер", "Тера" та інші.

Режисер фільму "Тера" Нікон Романченко отримав 5000 євро на послуги скрипт-доктора (спеціаліста, який допомагає поліпшити сценарій фільму) на наступний проект.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram